Alman muhalefeti: Erdoğan gelmesin

Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Eylül ayı sonunda Almanya’nın başkenti Berlin’de gerçekleştirmek istediği resmi ziyaret muhalefet cephesinde rahatsızlığa yol açtı. Şimdiden solculardan sağcılara muhalefet “Erdoğan gelmesin” diyor.

Almanya’nın günlük gazetelerinden Bild önceki günkü sayısında Erdoğan'ın Almanya'ya resmi bir ziyaret gerçekleştireceğini duyurmuştu. Eylül ayı sonunda yapılması planlanan ziyarette Erdoğan’ın büyük bir devlet protokolüyle katılacağı belirtiliyor.

Erdoğan’ın 2014 yılından bu yana Berlin’e yapacağı ilk resmi ziyaret niteliğini taşıyacak görüşmede Türk devletinin birçok konuda Merkel’in başbakanlığındaki federal Alman hükümetiyle anlaşmalar yapması öngörülüyor.

Berlin yönetimi ziyareti henüz doğrulamazken, Başbakan Merkel’in liderliğindeki Hıristiyan Demokratlar Birliği (CDU) üyesi parlamenter Jürgen Hardt ziyareti olumlu bulduğunu söyledi. NATO üyesi her iki ülkenin diyalogunun önemli olduğunu ve birçok konuda ortak paydaların bulunduğunu belirten Hardt, görüşmede kritik konuların ele alınacağını ima etti.

Ancak ziyaretin basında yer almasıyla muhalefet cephesi federal hükümete deyim yerindeyse ateş püskürmeye başladı. Alman basınına konuşan Yeşiller Partisi’nin eski eşbaşkanlarından Cem Özdemir “Erdoğan normal bir devlet başkanı değil, bir diktatör ve buna göre karşılanmalı” çağrısını yaptı.

Hür Demokratlar Partisi (FDP)’nin Grup Başkan Yardımcısı Alexander Graf Lambsdorff ise Erdoğan’ın ziyaretinin önemli bulduğunu, fakat federal hükümetin de gerekli tavrı alması gerektiğini bildirdi. FDP’li politikacı Başbakan Merkel’e “görüşmede Erdoğan ciddi şekilde eleştirilmeli” çağrısını bulundu.

Federal Meclis’in ana muhalefet partisi aşırı sağcı Almanya İçin Alternatif (AfD) ise Erdoğan ile hiçbir şekilde ziyaretine izin verilmemesini istedi. “Erdoğan evinde kalmalı” diyen AfD Grup Başkanı Alice Weidel, Türk cumhurbaşkanının Almanya’da yaşayan Türkleri Almanya’ya karşı kullanmasına göz yumulmaması gerektiğini belirtti.

ALMANYA ERDOĞAN’IN ŞOVUNA İZİN VERECEK Mİ?

Bu arada AKP’lilerin Erdoğan’ın Berlin’deki temasları sırasında yandaşlarıyla da buluşması için harekete geçtikleri öğrenildi. Erdoğan’ın yandaşlarıyla şov yapması için Berlin’deki bazı büyük salonlara yapılan başvuruya henüz yanıt verilmediği belirtiliyor.

Alman basınına sızan bilgilere göre özellikle federal Alman hükümeti yetkilileri Erdoğan’ın resmi devlet görüşmeleri dışındaki buluşmalara izin vermekten kaçınıyor. Hem 16 Nisan referandumu, hem de 24 Haziran seçimleri öncesinde AKP’nin Almanya’da mitingler yapmasına izin verilmemişti.