Almanya’da iktidar partisi eriyor, Yeşiller yükselişte

Parti içindeki krizleri Armin Laschet’in başbakan adayı olarak göstererek çözmeye çalışan Almanya’da iktidarı elinde bulunduran CDU/CSU’nun oyları son ankete göre yüzde 24’ye düşerken, Yeşiller'in oyu ise yüzde 27.

Almanya’da iktidarı elinde bulunduran ve “kardeş parti” konumunda olan Hıristiyan Demokratlar Birliği (CDU) ve Hristiyan Sosyal Birlik (CSU) arasında bir süredir kimin 26 Eylül’de yapılacak genel seçimlerde başbakan adayı olacağı tartışması yürütülüyordu. 16 yıldır ülkeye başbakanlık yapan Angela Merkel’in artık aday olmayacağını açıklamasıyla başlayan ve 2 yıldır süren krizi Armin Laschet’i aday göstererek çözmeye çalışan CDU/CSU’nun oyları son iki haftadır erimeye devam ediyor.

Pazar günleri yayınlanan “Bild am Sonntag” gazetesinin bugünkü sayısında yayınlanan ve kamuoyu araştırma şirketi Kantar tarafından yapılan anketin sonuçlarına göre CDU/CSU bu hafta yüzde 3 daha kaybederek yüzde 24’e düştü. Hıristiyan demokratların aksine Yeşiller Partisi ise her ne kadar geçen haftaya göre yüzde 1 oy kaybetmiş olsa da, yüzde 27’lik bir oranla hala birinci parti konumunda.

Aynı ankette yer alan sonuçlara göre diğer partilerin oy oranları ise şu durumda; Sosyal Demokratlar Partisi (SPD) yüzde 15, Hür Demokratlar Partisi (FDP) yüzde 11, Almanya İçin Alternatif (AfD) yüzde 10 ve Sol Parti yüzde 7.

BAERBOCK EN ŞANSLI ADAY

Başbakan adayları arasında Yeşiller’in adayı Annalena Baerbock’un en şanslı olduğu belirtiliyor. Araştırma şirketi Insa’nın anketinin sonuçlarına göre “direk olarak seçerim” deyip Baerbock’u işaretlerin oranı yüzde 26, SPD’nin adayı Olaf Scholz yüzde 16, Armin Laschet’in oranı ise yüzde 15.

Yeşiller’in son yıllarda Almanya’da popülaritesi artan kadın siyasetçilerin başında gelen Baerbock’u göstermesi ise partiye yeni üyeler kazandırıyor. Yeşiller’in yöneticilerinden Michael Kellner, Baerbock’un aday göstermelerinden bu yana 3700 yeni üye kazandıklarını ve bu son rakamlarla üye sayılarının 110 bini geçtiğini söyledi.

ESKİ İSTİHBARAT ŞEFİ CDU’DAN ADAY

Almanya’nın iç istihbarat kurumu Anayasayı Koruma Teşkilatı eski Başkanı Hans-Georg Maaßen 26 Eylül’deki seçimlerde CDU’dan adaylığı netleşti. Thrüngen Eyaleti’nden parti teşkilatlarının Maaßen’i aday göstermesi CDU’nun aşırı sağa kaydığının en açık göstergesi olarak değerlendiriliyor.

2019 yılının Ağustos ayında Chemnitz kentinde yabancılara yönelik ırkçı saldırılar sırasında çekilen video görüntülerinin sahte olabileceğini söyleyen Hans-Georg Maaßen Anayasayı Koruma Teşkilatı Başkanlığı görevden alınmıştı. Ayrıca aşırı sağcı ve yabancı karşıtı söylemleri olan Maaßen, göçü engellemediğini belirterek birçok kez başbakan Merkel'i de eleştirmişti.