Almanya’da kriz iktidara yaradı; aşırı sağ düşüşte

Almanya’da salgın dönemindeki hükümet politikalarının en çok iktidar ortaklarından Hristiyan birlik partileri CDU ve CSU’ya yaradığı görülürken, aşırı sağcıların güç kaybı devam ediyor.

INSA tarafından Bild gazetesi için yapılan son ankete göre, Başbakan Angela Merkel’in üyesi olduğu Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) ile Bavyera’daki kardeş partisi Hristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU), son aylardaki yükselişini pekiştiriyor. İki partinin oyları ankette bir önceki ankete göre aynı kalarak yüzde 37 olarak ölçülürken, koalisyon ortağı Sosyal Demokrat Parti (SPD) sadece bir puanlık artışla yüzde 15’e yükseldi.

Son bir yılda ciddi bir çıkış yakalayan Yeşiller’in ise yüzde 18 oy oranında olduğu görülürken, Sol Parti‘nin (Die Linke) yüzde 8, Liberal Demokrat Parti‘nin (FDP) yüzde 6 oy alacağı sonucuna varıldı.

Son ankete göre iktidar partilerinin oy oranı yüzde 52 ile olası bir seçimde Federal Meclis’te yeniden çoğunluk olmaya yetecek. İktidar partileri mart ayı sonuna kadar yapılan anketlerin büyük çoğunluğunda yüzde 40-45 aralığında görünüyordu.

Yapılan anketler, Covid-19 salgını ve alınan önlemlerin özellikle CDU-CSU’nun oylarını arttırmasında etkili olduğunu gösteriyor.