Almanya’dan Romanya’ya Kürt mülteciler için uyarı

Son dönemlerde Romanya’nın Kürt mültecilerin sığınma başvurularını kabul etmeyerek Türkiye’ye teslim etmesini Alman Federal Meclisi’nin gündemine taşıyan Sol Parti’ye yanıt veren Merkel hükümeti “Romanya’nın AB’nin yasalarına uymasını istiyoruz” dedi.

AKP-MHP iktidarıyla sıkı ilişkiler geliştiren Romanya hükümeti son dönemlerde üyesi olduğu Avrupa Birliği (AB)’nin yasalarını çiğneyerek Kürt mültecilerin sığınma başvurularını kabul etmiyor. Birçok mülteciyi sınır dışı ederek zorla Türkiye’ye teslim etmeye çalışan Bükreş hükümetinin bu tavrını Almanya’nın muhalefet partilerinden Sol Parti Federal Meclis’in gündemine taşıdı.

Konuya ilişkin Angela Merkel’in başbakanlığındaki Federal Hükümet’in yanıtlaması talebiyle meclise soru önerisi veren Sol Parti milletvekili Gökay Akbulut’ya hükümet adına Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Niels Annen yanıtladı. ANF’nin elindeki kısa yanıtta hükümet yetkilisi Annen, Romanya’nın Kürt mültecileri Türkiye’ye sınır dışı etme olaylarını basında izlediklerini belirterek, AB üyesi bütün ülkelerin mültecilerin korunmasını öngören yasalara uyması gerektiğine dikkat çekti.

‘MÜLTECİLER İÇİN ROMANYA İLE TEMAS HALİNDEYİZ’

Federal Hükümet olarak mültecilerin temel haklarını garantiye alınması konusunda daha fazla çaba gösterilmesi için Romanya hükümetiyle temas halinde olduklarını belirten Annen, mültecilerin can güvenliklerinin uluslararası ve Avrupa’nın hukuk kurullarının gereği olarak korunması gerektiğine dair uyarılarda bulundu.

Ancak soru önerisini veren Sol Partili parlamenter Gökay Akbulut ise hükümetin yanıtı yeterli bulmayarak Romanya’ya ülkesine sığınan mültecilerin korunması konusunda baskı yapılmasını istedi. Geçtiğimiz günlerde mültecilerin durumunu yerinde görmek için Yunanistan’a giden Sol Parti’nin heyetinde yer aldığını hatırlatan Akbulut “Romanya’nın Kürt mültecileri zorla sınır dışı edilmesinin önüne geçmek için Almanya daha fazla çaba göstermeli” diye konuştu.

Romanya hükümeti son günlerde ülkesine sığınan Kürt mültecilerin sığınma başvurularını almayarak onları zorla sınır dışı etme girişimlerinde bulunuyor. Son olarak 30 Mayıs 2021 günü 30’a yakın Kürt siyasi mülteci ile birlikte zorla bir uçağa bindirilerek, Türkiye’ye gönderilmek istendikten sonra kendisinden haber alınamayan Kürt genci Serbest Derin’in Türkiye’ye getirildiği ortaya çıkmıştı. Romanya’ya gittikten sonra tampon bölgede bir süre tutulan, ailesinin ve avukatlarının günlerdir haber alamadığı Derin, Metris 1 Nolu T Tipi Kapalı Cezaevi’ne konulmuştu.