Almanya, peşmerge eğitimine yeniden başlıyor

Kasım Süleymani’nin öldürülmesinin ardından Almanya’nın durdurma kararı aldığı peşmerge güçlerinin eğitimi, yeniden başlıyor.

ABD’nin Irak’ın başkenti Bağdat’ta İran Devrim Muhafızları'na bağlı Kudüs Güçleri Komutanı Kasım Süleymani ile Haşdi El Şabi Komutanı Ebu Mehdi el-Muhendis'i öldürmesinin ardından, Almanya, Güney Kürdistan’ın Hewlêr kenti yakınlarında eğitim amaçlı bulunan askerlerine “karargâhtan çıkmayın” talimatı vermişti.

BUGÜN BAŞLIYOR

Irak ve bölgedeki tansiyonun düşmesinin ardından Alman ordusu, peşmerge güçlerine yönelik eğitimini yeniden başlatıyor. Alman Federal Meclisi’ni bilgilendiren Savunma Bakanlığı, söz konusu eğitimin 26 Ocak’tan itibaren başlatılması için şartların olduğunu belirtti.
Almanya ile birlikte DAİŞ ile mücadele koalisyonu çerçevesinde Irak’ta bulunan İngiltere, Macaristan, Finlandiya, Hollanda ve İtalya da askerlerine “karargâhlardan çıkarak, görevlerinizin başına dönün” talimatı verdi.
Süleymani’nin öldürülmesinin ardından Alman muhalefeti ise Merkel hükümetine DAİŞ’le mücadele kapsamında görev yapan Alman askerlerinin Irak'tan çekilmesi için çağrı yapmıştı. Ancak Savunma Bakanı Annegret Kramp-Karrenbauer, askerlerin bölgede kalması yönünde ısrarcı olmuştu.

MÜNİH’TE GÜNDEM DAİŞ İLE MÜCADELE

Önümüzdeki Şubat ayının ortalarında gerçekleşecek Münih Güvenlik Konferansı’nda Kramp-Karrenbauer Irak’taki birliklerin durumunu görüşmek için ABD’li mevkidaşı Mark Esper ile bir araya gelecek. Özellikle DAİŞ’le mücadele konusunun ele alınmasının beklendiği konferansta Kramp-Karrenbauer, Iraklı ve Güney Kürdistanlı yetkililerle de görüşecek.
DAİŞ çetelerinin 2015’te Fransa’da terör saldırılarını gerçekleştirmesinin ardından Almanya aktif şekilde DAİŞ ile mücadele koalisyonunda yer aldı. Şu anda bu amaçla Güney Kürdistan’da peşmergeyi eğiten askerler de dahil, Irak ve Ürdün’de toplam 415 askeri bulunuyor.
Ayrıca Ürdün’e yerleştirilen Alman ordusuna ait Tornada ve tanker uçakları da koalisyon çerçevesinde görev yapıyor. Güney Kürdistan’ın Hewlêr kenti yakınlarında 90 Alman askeri peşmergeyi, Bağdat’ta ise 27 Alman askeri Irak ordusunu eğitmek için görev yapıyor.