Almanya sokağa çıkma yasağını tartışıyor

Koronavirüs vaka sayısının hızla arttığı Almanya’da hükümet ve uzmanlar genel bir sokağa çıkma yasağını tartışıyor. Elini çabuk tutan Bavyera Eyaleti ise günlük hayatı sınırlayan bir dizi karar açıkladı.

Geçtiğimiz Çarşamba günü Başbakan Angela Merkel halka yaptığı çağrıda “Koronavirüsünü ciddiye alın, mümkün olduğunca sosyal ilişkilerinizi sınırlayın” diye belirtmişti. Son iki gündür cep telefonların GPS verileri halkın çağrıları ciddiye almadığını gösterdi.

Verilerde özellikle büyük şehirlerde yaşayanların sosyal hayatlarını kısıtlamadığı ve başta parklar olmak üzere kamuoyuna açık yerlerde kalabalıkların olduğu gözlenmişti. Uzmanlara göre bu hareketlilik son günlerde koronavirüsü salgınına yakalananların sayısında da artışın yaşanmasına neden oldu.

Bugün öğle saatlerinde ülkede korona salgını konusunda muhatap kuruluş olan Robert Koch Enstitüsü’nün Başkanı Lothar Wieler düzenlediği basın toplantısıyla, Almanya’da salgına yakalananların sayısının son 24 saatte 2 bin 958 artarak 14 bine ulaştığını bildirdi. Beklenmeyen bu artışın ardından hükümet yeni tedbirleri gündemine aldı. Bunların başında da ülke çapında sokağa çıkma yasağı geliyor.

HÜKÜMET YASAĞA PAZAR GÜNÜ KARAR VERECEK

Spiegel dergisinin internet sitesine konuşan başbakanlık yetkilisi Helge Braun, Cumartesi gününün önemine dikkat çekerek “Yarına bakacağız, eğer vatandaşlar hala uyarılarımızı ciddiye almıyorsa genel bir yasağa karar verebiliriz” diye konuştu. Pazar günü eyaletlerin başbakanlarıyla durum değerlendirmesi yapacak olan Başbakan Merkel’in sokağa çıkma yasağını uygulayıp uygulamayacağını açıklaması bekleniyor.

YASAĞI İLK FREİBURG BAŞLATTI

Freiburg kentinin belediyesi, Berlin yönetiminin genel bir yasağını beklemeden harekete geçti, halkın zorunlu olmadıkça sokağa çıkmamasını istedi. 21 Mart’an 3 Nisan’a kadar sürecek yasağın vaka sayısının çok olduğu Fransa ile komşu olmasından dolayı alındığı açıklandı.

BAVYERA VE SAARLAND’DA SIKI ÖNLEMLER

Bavyera Eyaleti Başbakan Markus Söder ise öğlen saatlerinde düzenlediği basın toplantısıyla gerekli olmadıkça sokağa çıkma yasağı anlamına gelen bir dizi karar açıkladı. Bu geceden itibaren geçerli olan yasaklar işe gidenleri, gerekli alış-veriş yapmayı, hastane /eczane gidişlerini, başkalarına yardım etmeyi, temiz hava almak için dışarıya gitmek isteyenleri ve partnerlerin birbirini ziyaretlerini kapsamayacak.

Söder, eyalet olarak bir dizi önlemler aldıklarını, ancak vaka sayısındaki hızlı artışın bu önlemlerin yeterli olmadığını gösterdiğini belirtti. Bavyera’nın ardından Saarland Eyalet yönetiminin uygulamak için karar aldığı ve Pazar günü Merkel’in de açıklama ihtimali bulunan sıkı tedbirler şu şekilde:

- Süpermarketler açık kalacak.

- Daha önce saat 18.00’e kadar açık kalmasına izin verilen restoranlar tüm gün kapalı olacak.

- İşe gitmesi zorunlu olanlar dışarı çıkabilecek.

- Kuaför ve inşaat/tamir malzemeleri satan yerler kapalı olacak.

- Fizik tedavi merkezleri sadece acil durumlarda açık kalacak, konuşma terapisi merkezleri ise kapalı olacak.

- Sadece ölüm vakaları dışında huzurevlerine ziyaret izinleri verilmeyecek.

- Hastanelerde ise anne-babaların çocuklarını ziyaret etmesi dışındaki bütün izinler yasaklanacak.