Almanya: Türkiye’nin Rojava’daki varlığı meşru değil

Alman hükümeti ilk kez açık bir şekilde Türk devletinin Rojava işgaline karşı olduğunu açıkladı

2018 yılının başında Efrîn’e yönelik başlattığı işgal saldırılarıyla birlikte Almanya, Türkiye’nin Rojava’daki işgalini yüksek sesle karşı çıkmaktan çekinmişti. Sadece “Uluslararası hukuk ihlal edilmesin, siviller korunsun” diyerek Ankara rejimine temennilerde bulunan Federal Alman Hükümeti, Ekim 2019’da Kuzey ve Doğu Suriye’ye yayılan işgal saldırılar karşısında ise sembolik bir silah ambargosu uygulamıştı.

Ancak Angela Merkel’in başbakanlığındaki Federal Hükümet iki yıl sonra Türk devletinin Rojava Kürdistanı ile Kuzey Doğu Suriye’deki varlığına karşı olduğunu ilk kez açık ve somut ifadelerle dile getirdi. Açıklama, Sol Parti’nin Kuzey ve Doğu Suriye Yönetimi ile ilişkiler ve bölgedeki yatırımlara dair yöneltilen bir soru önerisine Federal Kalkınma Bakanlığı Müsteşarı Maria Flachsbarth’nın verdiği yanıtta yer aldı.

‘TÜRKİYE’NİN ARGÜMANLARI ŞÜPHELİ’

Sol Parti Milletvekili Helin Evrim Sommer’in yönelttiği soru önerisine yanıt veren Flachsbarth, Türkiye’nin bölgedeki varlığının uluslararası hukuka göre illegal olduğunu belirterek eleştirdi. Türkiye’nin bölgedeki varlığına dair öne sürdüğü argümanlara Federal Hükümet’ten tarafından inandırıcı bulunmadığını beliren Flachsbarth “Barış Pınarı Harekatı gerçekleştiğinde de hükümetimiz, bu operasyonun uluslararası hukuka uygunluğunu kanıtlayacak nedenlerin olmadığını ifade etti” diye konuştu.

Federal Kalkınma Bakanlığı Müsteşarı Maria Flachsbarth, hükümetlerinin Rojava’ya koronavirüsü salgını nedeniyle 1 milyon Euro yardımda bulanmayı planladığını bildirdi. Flachsbarth, söz konusu yardımın bölgede bulunan sivil toplum kuruluşları üzerinden yapılacağı ifade etti.

Yanıtı olumlu bulan Sol Parti Milletvekili Sommer ise “Türkiye’nin Kuzey ve Doğu Suriye Yönetimi’ne yönelik saldırıları ilk kez yüksek sesle meşru görmemesi önemli bir gelişmedir. Türkiye’nin Kürtlere yönelik savaşında öne sürdüğü gerekçelerin desteklenmemesi olumludur. Hükümetin bu açıklamasını destekliyorum” diye konuştu.