AP’de 'işgal' toplantısı: Erdoğan yere serilebilir!

Brüksel’deki Avrupa Parlamentosu'nda Rojava'ya işgalci saldırılara karşı basın toplantısı düzenlendi. Toplantıda Türk devletine sert mesajlar verildi.

Avrupa Parlamentosu'nda (AP) 'DAİŞ’e karşı savaşta Avrupa’nın müttefiki olan savaşçılara Türk saldırısı' başlığıyla basın toplantısı düzenlendi. Toplantıya Sol Gruptan Villumsen Nikolaj ve Özlem Demirel, Yeşiller'den François Alfonsi, Sosyalist ve Demokratlar'dan Ward Julie ile Demokratik Suriye Meclisi (MSD) Yürütme Kurulu Başkanı İlham Ehmed başkanlığındaki bir Rojava heyeti katıldı.

'ULUSLARARASI CAMİA SERT TAVIR GÖSTERMELİ'

Ehmed, toplantıda "Uluslararası camiadan Türk devletinin saldırısına karşı sert tavır koymasını ve bizi desteklemelerini bekliyoruz” diyerek, uluslararası güçlere Türk devletinin saldırılarını durdurma çağrısında bulundu. Ehmed, şunları söyledi:

“DAİŞ’in ta başından beri Türkiye tarafından desteklendiğini herkes biliyor zaten. Sahada etkisizleştirmiştik fakat bu mücadele bitmedi. Bölgede barış içinde demokrasi ile yaşamayı umut ediyorken, gördüğünüz gibi Türk devletinin saldırısına maruz kalıyoruz. Bu saldırı bir devletin bir halka ve bir başka devlete saldırısıdır. Uluslararası camiadan buna karşı sert tavır koymasını ve bizi desteklemelerini bekliyoruz.

'TÜRKİYE'DEKİ TEMSİLCİLERİNİZİ GERİ ÇEKİN'

Türkiye’deki temsilcilerinizi çekin, zira bu saldırı dünya güvenliği için büyük bir tehlike arz ediyor. Orada bulunan farklı halklarımız bir soykırım ile karşı karşıya Zaten açıktan dile getirdikleri bir demografik değişimi hedefliyorlar."

ARAP TEMSİLCİ: HİÇBİR HAKLI GEREKÇESİ YOK

Heyette bulunan Arap temsilci MSD Eşbaşkanı Riyad Dera ise şu açıklamalarda bulundu: “Bu saldırı ile maalesef Suriye toplumunun acıları yine manşetlerde. Bu saldırının hiçbir haklı gerekçesi yoktur. Bu saldırı vahşi orman kanunlarının ta kendisidir! Buna karşı sınırlarımızı, topraklarımızı savunmaya çalışacağız. Türk devleti, 'güvenliğimiz tehdit ediliyor' diyor. ABD’nin de talebi ile biz sınırlardan çekilmiştik. Çok etnikli bir Suriye'de birlikte yaşamak amacıyla barış ve diyalog için beklenti içindeydik. İşte tam böylesi bir süreçte Erdoğan şefliğindeki Türk devleti bir kez daha kendi sorunlarını saldırı ile bize taşıdı. Bu saldırı DAİŞ’e karşı mücadelemizi ve elimizde tutuklu olanların güvenliğini sekteye uğratır.

Bize karşı şantaj yapılıyor. Biz ise bölge için elzem olan barış çağrısı yapıyoruz. Eğer bu sesimiz duyulmaz ise Türk devletine karşı güç kullanmak gerek."

JULIE: KÜRT HALKININ DOSTLARIYIZ

Basın toplantısında konuşan AP Sosyalist ve Demokratlar grubundan Ward Julie ise “Biz Kürt halkının dostlarıyız. Diyarbakır'da, Efrîn'de, Hasankeyf'te onun ne yaptığını bilenlerdenim. Erdoğan’ın Kürt halkına karşı ne yaptığını, ne hedeflediğini iyi biliyoruz. Kürt halkını alt etmek için hep fırsat kollayan biridir o! Ortada bir cinayet işleniyor ve Batı Kürtlere ‘iyi yaptınız ama artık mezardaki şehitlerinizle baş başa kalın ve teselli bulun' diyor. Buna 'hayır' diyelim."

DEMİREL: ROJAVA YÖNETİMİ TANINMALI

AP Türkiye Karma Parlamentosu Başkan Yardımcısı Özlem Demirel ise şöyle konuştu: "AB bir kez daha geç davrandı. Neden bu kadar beklediniz? Türkiye’nin önünün alınması için her türlü yaptırımın uygulanmasını bekliyoruz. Hiçbir devletin bir diğer devletin toprağını böylesine çiğnemeye hakkı yok. DAİŞ barbarlarına karşı duranların oradaki Kürtler olduğunu dünya alem biliyor. Rojava demokratik yapısının tanınma zamanıdır. En başta AB bunu tanımalı. Başta silah satışı olmak üzere, TC’ye yapılan her türlü yardımın kesilmesi lazım."

VILLUMSEN: ERDOĞAN'I YERE SEREBİLİRİZ!

AP Sol Grubu Üyesi Nikolaj Villumsen ise sorulara cevaben, "AB devletleri eğer yaptıkları açıklamaların arkasında ciddi dururlarsa Erdoğan'ı ekonomisi ile birlikte yere sererler’’ açıklamasında bulundu.

EHMED, AB YÖNETİCİLERİYLE GÖRÜŞECEK

Basının soruları üzerine İlham Ehmed, "Türkiye'nin bölgeyi derhal terk etmesi sağlanmalı ve saldırıdan kaynaklı yaraları sarmak için derhal uluslararası insani bir yardım öngörülmeli" çağrısında bulundu.

ABD ile ilişkilerine dair ise Ehmed, ilişkilerinin devam ettiğini söylerken, ABD’yi “izlemekle yetinmemeye” çağırdı.

Ehmed, "Heyette yer alan arkadaşlarımızla birlikte AB yöneticileri ile görüşmelerimiz olacak’’ açıklamasında bulundu.