AP’deki siyasi gruplar: Saldırılara karşı tek ses olmalıyız

AP’deki siyasi gruplar: Efrîn’e yönelik saldırıları kınıyoruz, uluslararası topluluğun sessizliği bir an önce bitmeli.

AP’de Türkiye’nin Efrîn’e yönelik düzenlediği işgal saldırılarının ele alındığı bir basın toplantısı düzenlendi. AP’deki Sol Grup, Yeşiller, Sağcı parti başta olmak üzere birçok parti temsilcisinin katıldığı basın toplantısında Efrîn’e yönelik saldırılar kınanırken, Avrupa Birliği başta olmak üzere uluslararası topluluğun sessizliğinin bir an önce bitmesi gerektiği belirtildi.

Avrupa Parlamentosu’nda (AP) Türk devletinin Efrîn’e yönelik düzenlediği saldırılara ilişkin 4 siyasi grup ortaklaşa basın toplantısı düzenledi.

Basın toplantısında HDP Avrupa Temsilcilerinden Eyüp Doru ile Avrupa Süryani Topluluğu’ndan David Vergili Efrîn’deki duruma ilişkin bir bilgilendirmede bulundu.

‘TÜRKİYE’DEKİ İNSAN HAKLARI KONULU OTURUMDA EFRÎN’DEKİ DURUM ELE ALINACAK’

Ardından AP Sol Grup Başkanı Gabi Zimmer söz aldı. Türk devletinin QSD’ye ait alanları yok etmek istediğini söyleyen Zimmer, Efrîn’de farklı halklar, inanç ve dil gruplarının barış içinde yaşadığını hatırlattı. Avrupa Birliği Konseyi Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini’nin çok zayıf bir ses çıkardığı eleştirisinde bulunan Zimmer, “İnsanların can güvenliğine ilişkin açıklama yapılmamış olması eleştirilecek bir durum. Konsey ve komisyon şu anda sorumluluk almıyor. Silah veriyorlar. Örneğin Alman hükümetine silah satışını durdurup durdurmayacağını soruyoruz. Alman devleti, ‘verdiğimiz silahların kullanılıp kullanılmadığından emin değiliz’ biçiminde bir yanıt veriyor. Bu kabul edilemez, AP’deki tüm gruplar tek ses olarak konuşmalı ve tavır almalı. Strasbourg’da önümüzdeki oturumlarda Türkiye’deki insan hakları ihlalleri konulu bir oturum olacak. Bence Efrîn’e yönelik saldırıyı da dahil edebiliriz. AP’nin ortak bir çözüm önergesi olmalı ve kabul etmeliyiz” dedi.

‘ULUSLARARASI HUKUK AYAKLAR ALTINDA’

Yeşiller Grubu üyesi Rebacca Harms ise, Efrîn’de yaşananlar karşısında şok olduğunu söyledi. Suriye’de bir çözüm yaratılmasından ziyade savaşın canlandırıldığını belirten Harms şöyle konuştu: “Çok kültürlülük ve barışın sembolü, pozitif yaşamın sembolü olan bir kente saldırı var, korkunç bir durum. Türkiye kutuplaşmasını komşu ülkelere de yayıyor. Türkiye’nin saldırısı uluslararası hukukla uyuşmuyor ve saldırılardan dolayı Türkiye mahkum edilmelidir.”

Uluslararası topluluğun, NATO’nu da saldırılara karşı tavır alması gerektiğini Harms sözlerine ekledi. Türkiye’deki faşizan uygulamalara da dikkat çeken Harms, saldırılara karşı çıkan herkesin gözaltına alındığını, ardından da tutuklandığını da kaydetti.

TÜRKİYE EFRÎN’E TERÖRÜ GÖTÜRDÜ

AP Slovak milletvekili Branislav Škripek, Efrîn’de yaşayan Hıristiyanların durumuna dikkat çekti. Türikye’nin “terörü bitireceğiz” diyerek saldırıda bulunduğunu hatırlatan Škripek Türkiye’nin Efrîn’e terörü götürüldüğünü belirtti. AB’nin sivillere yönelik saldırılara karşı çıkması gerektiğini de Škripek sözlerine ekledi. Kuzey Suriye Federasyonu’nun yapılacak bütün görüşmelere dahil edilmesinin önemine de dikkat çekti.

‘ON YILLARDIR TÜRKİYE’DE BİR DEĞİŞİKLİK OLMADI’

Kıbrıslı Milletvekili Costas Mavrides ise Türkiye’nin Efrîn’e yönelik saldırılarına “zeytin dalı operasyonu” ismini taktığını hatırlatarak, 1974’te de Kıbrıs’a “barış harekatı” adı altında saldırıldığını hatırlattı.

Türkiye’de on yıllardır yaşananların gözler önünde olduğunu vurgulayan Mavrides, “Bu kadar zaman geçmesine rağmen Türkiye’de bir değişiklik olmadığını gösteriyor” dedi. Saldırıda yer alan çete grupların aylardır Suriye’ye gönderildiğini de vurgulayan Mavdires bu kesimlerin şimdi saldırdığını da sözlerine ekledi.

Basın toplantısında Strasbourg’da önümüzdeki günlerde yapılacak genel kurul toplantısında Türkiye’deki insan hakları ihlalleri konulu tartışmaya, Türkiye’nin Efrîn’e yönelik saldırısının da dahil edilmesi konusunda görüş bildirilmesi gerektiği vurgulandı.