AP üyelerinden HDP Avrupa Temsilciliği’ne ziyaret

Avrupa Parlamentosu üyeleri, Türk devletinin rehin aldığı HDP’li tutsak parlamenterlerin hukuki süreçlerini takip edip, parlamentoyu bilgilendirmek amacıyla Brüksel’deki HDP Avrupa Temsilciliğini ziyaret etti.

Avrupa Parlamentosu, başlattığı “Parlamenterlerle Dayanışma” kampanyası aracılığıyla dünya genelinde siyasi faaliyetlerinden dolayı baskı, tehdit ve hukuksuzluğa maruz kalan milletvekillerinin durumuna dikkat çekiyor.

Bu kapsamda HDP eski Eşbaşkanı Figen Yüksekdağ, İrlandalı AP Sol Grubu üyesi Chris MacManus, Hakkari Milletvekili ve DTK Eşbaşkanı Leyla Güven, Danimarkalı AP Sol Grubu üyesi Nikolaj Vilmussen ile Amed Milletvekili Musa Farisoğlulları, Katalan AP Yeşiller/EFA üyesi Jordi Sole tarafından himaye ediliyor.

Jordi Sole, Nikolaj Vilmussen ve Chris MacManus “Parlamenterlerle Dayanışma” kampanyası kapsamında bilgi edinmek için ziyaret ettikleri HDP Avrupa Temsilciliği’nde HDP ve tutuklu siyasetçiler ile dayanışmalarını ifade etti.

Ziyaret hakkında bilgi veren HDP Avrupa Temsilcisi Devriş Çimen, “Erdoğan rejimi, siyasi ve keyfi kararlar ile binlerce HDP üyesi, yönetici, belediye eşbaşkanı ve parlamenterini içerde tutuyor. Siyasi kararlarına hukuk kılıfı uyarlamaya çalıştıkları uygulamalarla HDP’ye sistematik bir baskı uygulanıyor. Keyfi uygulamalar içerde de tecrit, baskı ve değişik işkence yöntemleri ile devam ediyor. Sadece Newroz kutlamalarına ‘Kürt kıyafetleri’ giymiş veya ‘Kürt renkleri’ taşıdıkları vb. gerekçeler yüzlerce insanı göz altına aldılar.”

Çimen, ayrıca yaşanan tüm baskılara ve hukuksuzluğa rağmen rehin aldıkları HDP’lilere haklı mücadelelerinden geri adım attıramadıklarını ifade ederek, “HDP’li siyasetçilerin hapiste gösterdiği kararlı duruşa dışarıdan gösterilen dayanışmayı önemsiyoruz. “Parlamenterlerle Dayanışma” kampanyası çerçevesinde sizin de gösterdiğiniz duyarlılık önemlidir.”

Çimen, Leyla Güven, Figen Yüksekdağ ve Newroz öncesi tahliye edilen Musa Farisoğulları hakkında verdiği ayrıntılı bilgiler sonucunda Jordi Sole ve Chris MacManus ise Katalonya ve İrlanda’da siyasi görüşlerinden dolayı insanların tutuklanmayı kendi tarihleri ve mücadelelerinden ötürü bildiklerini ve dolayısıyla dayanışmalarını her düzeyde ifade etmeye devam edeceklerini belirtti.

Nikolaj Vilmussen ise “Maalesef Türkiye’deki gelişmeler bizim sürekli kaygı ile izlememize neden oluyor. HDP’nin Türkiye’deki demokrasi mücadelesine olan katkılarını destekliyor ve kararlı mücadelesini hayranlıkla izliyoruz. Türkiye'deki baskılar durmalıdır. Leyla Güven ve diğer haksız yere tutsak edilen ve aralarında belediye eşbaşkanları, parlamenter ve binlerce HDP'li yoldaşımız ile dayanışma göstermenin yanı sıra AP ve kamuoyunu bilgilendirmeye devam edeceğiz” dedi.

Villumsen konu hakkında sosyal medya hesabında yaptığı açıklamada ise, Leyla Güven’in yalnız olmadığını belirterek "Erdoğan, onu susturmak için cezaevine koydu ama biz onun ve Türkiye'nin barışı ve demokrasinin yanında duruyoruz. AP'nin diğer üyeleri ile tutuklu HDP'lilerin özgür bırakılmasını istiyoruz. Özgürlük için konuşmak suç değildir" diye belirtti.