Atina'da Özgürlük Gemisi harekete geçti

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için Atina’da bir araya gelen halk, Özgürlük Gemisi eylemine start verdi.

Latin Amerika’dan İspanya, Fransa ve İtalya’ya kadar birçok ülkeden 40 dolayında aktivist, 7 Kasım’da Yunanistan’ın başkenti Atina’da buluştu.



Aynı gün birçok siyasi parti ve sivil toplum örgütü ile görüşmeler yapıldı. Organizatörlerden alınan bilgilere göre görüşmelerde hem Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın durumu hem de Kürtlere yönelik saldırılar ve talepleri konuşuldu. KCDK-E Eşbaşkanı Yüksel Koç, Yunanistan’da da Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a özgürlük talebiyle kampanya başlatılmasını umut ettiklerini ifade etti. Yapılan görüşmelerde, solcu bazı partilerin bu öneriyi desteklediği öğrenildi.

Akşam saatlerinde Lavrio mülteci kampında kültürel etkinlikler yapılırken, aktivistlerin çoğunluğu geceyi kampta geçirdi. Kürt siyasi mültecilerin kurduğu iki kamp, Özgürlük Gemisi eylemcilerine ev sahipliği yaptı. 8 Kasım’da Atina saatiyle 12.00’ye doğru yüzlerce kişi, Özgürlük Gemisi aktivistlerini bir yürüyüşle uğurladı. Yürüyüş sırasında Kürt Halk Önderi’nin özgürlüğünü talep eden sloganlar atıldı. Aktivistler ise üzerinde Abdullah Öcalan’ın fotoğrafı, “Free Kurdistan” ve “Rojava” yazılı siyah önlüklerle yürüyüşte yer aldı.

12 KASIM'DA NAPOLİ'YE VARILACAK

Yürüyüş, Lavrio Limanı’nda son buldu. Burada Özgürlük Gemisi eyleminde yer alanlar adına Besime Konca, Josef Karl Heinrich Savary ve Elefteria Psihlogiou birer konuşma yaptı.



Besime Konca, Abdullah Öcalan’a Özgürlük İnisiyatifi’nin öncülüğünde 23 yıllık tecride son verilmesi amacıyla böyle bir eylemi başlattıklarını belirtirken, aynı zamanda 23 yıl önceki komployu da kınadı. Bu komploda yer alan güçlerin bir gün Kürtlerden özür dileyeceğini ifade eden Konca, 12 Kasım’da İtalya’nın Napoli kentine varacaklarını ve bu tarihin sembolik bir değerinin olduğunu kaydetti. Konca, Abdullah Öcalan’ın Yunanistan’dan ayrıldığında 12 Kasım’da İtalya’ya ulaştığını anımsattı.

'ÖNDER APO'YA ÖZGÜRLÜK VAKTİ...'

Abdullah Öcalan’ın, gerillanın ve halkın direnişini “kendi direnişleri” yapacağını söyleyen Konca, “Önder Apo’ya özgürlük vakti geldi” diye noktaladı.

Josef Karl Heinrich Savary, Türk devletinin Kürt halkına yönelik saldırılarına dikkat çekerken, özellikle son aylarda kimyasal silahlar kullanıldığını belirtti.

KİMYASAL SALDIRILAR KINANDI

Bu eylemdeki taleplerini sıralarken, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik tecridin kaldırılmasını isteyen Savary, aynı zamanda kimyasal saldırıların durdurulması ve PKK’nin “terörist örgütler” listesinden çıkarılmasını talep etti.

Josef Karl Heinrich Savary, diğer bir konunun Rojava olduğunu ifade ederek, “Rojava’ya yönelik her an olabilecek saldırı durdurulmalı” dedi. Savary, “Çünkü Rojava modeli sadece bölge için bir örnek değildir” diye ekledi ve bu modelin tüm halklar için önemli olduğunun altını çizdi.

Elefteria Psihlogiou ise Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın Ortadoğu’da gelmiş geçmiş en mantıklı ses ve barışın sesi olduğunu belirterek, “Öcalan’ın özgürlüğü Kürdistan ve Ortadoğu halkları için de özgürlüğü getirir” dedi.

Konuşmaların ardından eylemciler, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın posterleri ile donatılan gemiye bindi. Gemi 12 Kasım’da Napoli’ye varacak.