Avrupa’da 1 Eylül Dünya Barış Günü etkinlikleri

1 Eylül Dünya Barış Günü vesilesiyle Avrupa’nın çeşitli kentlerinde etkinlikler düzenlendi. Etkinliklerde AKP/MHP’nin Amed, Van ve Mardin belediyelerini gasp etmesi protesto edildi. Limasol’da ise tiyatrocu Murat Yıldız canlı bir performans sergiledi.

Fransa’nın Lyon kentinde 1 Eylül vesilesiyle düzenlenen eylemde AKP/MHP’nin Amed, Van ve Mardin belediyelerini gasp etmesi kınandı.

Saat 17.00’da Bellecour’da bir araya gelen kitle, 1 Eylül Dünya Barış Günü vesilesiyle düzenlenen etkinlikte, belediyelerin gasp edilmesini protesto etti.

“Erdoğan Kürt belediyeleri çalıyor” yazılı dev bir pankart ile HDP flamaları taşıyan Kürdistanlılar, “Terörist Erdoğan”, “Diktatör Erdoğan” sloganları attı.

Yürüyüşte Lyon Demokratik Kürt Toplum Merkezi adına konuşmalar da yapıldı.

ATİNA

Yunanistan Eylem Birliği Kuzey Kürdistan-Türkiye Platformu öncülüğünde, 1 Eylül Dünya Barış Günü ve Türk devletinin Güney Kürdistan’a dönük sürdürdüğü işgal saldırılarına ilişkin Atina’da kitlesel yürüyüş düzenlendi. Politeknik Üniversitesi önünden başlayan yürüyüşe, yüzlerce Kürdistanlının yanı sıra çok sayıda sol ve sosyalist örgüt temsilcileri ve Yunan halkı katıldı. PKK ve KCK bayraklarının yanı sıra işgal saldırılarına karşı pankartların taşındığı yürüyüşte, sık sık işgal karşıtı direniş sloganları atıldı.

Syntagma Meydanı’na kadar devam eden yürüyüş boyunca Türk devletinin işgal tehditlerine ilişkin bildiriler de dağıtıldı. Syntagma Meydanı’nda şehitler anısına durulan saygı duruşunun ardından Kürdistan Kültür Merkezi adına konuşan Erkan Amed, 1 Eylül Dünya Barış Günü’nün tarihine dikkat çekerek, Türk devletinin barışa karşı savaştığını söyledi. İşgal tehditlerine tepki gösteren Amed, Kürdistan’ın dört parçasında işgal saldırıları ve irade gaspına karşı bir direnişin sürdürüldüğünü vurguladı.

MONTPELLIER

Fransa’nın Montpellier kentinde 1 Eylül Dünya Barış Günü vesilesiyle ve AKP/MHP’nin Amed, Van ve Mardin belediyelerini gasp etmesi protesto edildi.

DKTM ve Delal Amed Kadın Komünü tarafından düzenlenen yürüyüş Peyrou Pitot Parkı’nda başladı ve Comedie Meydanı’na kadar sürdü. Yürüyüş boyunca belediyelerin gasp edilmesine ilişkin hazırlanan bildiri dağıtıldı.

Yürüyüşte sık sık “Katil Erdoğan”, “Terörist Türkiye”, “HDP yalnız değildir”, “Her yer Amed, her yer direniş”, “Öcalan’a özgürlük”, “Kürtlere saldırılara son” sloganları atıldı. Fransız sol partilerin tepmsilcile de yürüyüşe katıldı.

Comedi Meydanı’nda ise miting düzenlendi.

Mitingde yapılan konuşmalarda Kürt halkı ile dayanışma dile gelirken, belediyelerin gasp edilmesi protesto edildi. Kayumlarlar asla amaçlarına ulaşmayacaklar. Eylemlerimiz kesintisiz devam edecektir.

LIMASSOL

Kıbrıs'ın Limassol kentinde 1 Eylül Dünya Barış Günü vesilesiyle Kürdistan başta olmak üzere dünyadaki savaş ve katliamlar için tiyatro oyuncusu ve aktivist Murat Yıldız, Limassol'un Moloz parkında görsel bir sunum yaptı.

Sunumda Cizre'de Türk devletince katledilen ve cenazesi günlerce buzdolabında bekletilen 10 yaşındaki Cemile Çağırgan, gösterinin ana teması oldu. Cemile'nin öyküsü yola konulan derin dondurucu, yazılı ve görsel dövizler ile anlatıldı.

Gösteri yoğun bir ilgi topladı. Duygusal anların yaşandığı gösteride Kıbrıs'ta bulunan halklar fikirlerini yere bırakılan deftere yazdılar. Üzerinde birçok dilde ‘BARIŞ’ yazılan balonları eyleme ilgi gösterenler tarafından gökyüzüne bırakıldı.

Gösteride konuşan Murat Yıldız şunları söyledi: "1 Eylül Dünya Barış Günü'nde malesef ki Kürdistan başta olmak üzere dünyanın birçok yerinde ne yazık ki savaşlar devam ediyor. Militarist güçler savaşlardan besleniyor. İktidarlarını , devletlerini korumak adına katliamlar ve savaşlardan nemalanıyorlar. Bunun en bariz örneği Bugün anlatmaya çalıştığımız Cemile ve diğer binlerce çocuğun ölümüdür. Dünya barışını hep beraber inşa etmek adına tüm gücümüzle heryerde sanatla ve diğer bütün eylemselliklerle durmadan direneceğiz. Ortadoğu ve dünya barışı için barışı ilk olarak Kürdistan'da inşa etmeliyiz. 1 Eylül Dünya Barış Günü’nün Kürdistan ve dünya barışına vesile olmasını diliyorum."

HAMBURG

Almanya’nın Hamburg kentinde de 1 Eylül vesilesiyle bir yürüyüş düzenlendi. Hamburg Barış Platformu’nun düzenlediği yürüyüşte bir konuşma yapan KOM-MED temsilcisi Yavuz Fersoğlu, Kürt halkının da barışa özlem duyan bir halk olduğunu söyledi.

AKP’nin Amed, Van ve Mardin belediyelerine kayyum atamasının Kürt halkının özgür iradesine karşı bir darbe olduğunu da sözlerine ekledi.

Hamburg Stepanh Platz Tren İstasyonu’ndan başlayan yürüyüş St. George kilisesi önünde düzenlenen miting ile sona erdi. Yürüyüşü Kürdistanlıların yanı sıra Hamburg Demokrasi Platformu, DİDİF, ATİK, ADHK bileşenleri, sendika temsilcileri ve partiler katıldı.