Avrupa Parlamentosu, AB Komisyonu'na dava açtı

Avrupa Parlamentosu, hukukun üstünlüğü yetkilerini uygulamadaki 'başarısızlığı' nedeniyle AB Komisyonu’na dava açtı.

Avrupa Parlamentosu (AP), Avrupa Birliği’nin (AB) yürütme kolu olan Avrupa Komisyonu'na blok içinde "hukukun üstünlüğünü" ihlal eden üye ülkeleri cezalandırmadığı için resmen dava açtı.

Komisyona, AB'nin "hukukun üstünlüğü"nü ihlal eden devletlerden fon sağlamaması yönünde baskı yapan bu hareket, Brüksel ile Polonya hükümeti arasında sürmekte olan bir anlaşmazlığı tırmandıracak gibi görünüyor.

Komisyon, Avrupa liderlerinin AB'nin yüksek mahkemesinin Polonya ve Macaristan'ın tedbirin yasallığını sorgulayan bir mahkeme itirazına ilişkin karar vermesine kadar beklemeleri yönündeki bir talep nedeniyle, Ocak ayından bu yana yürürlükte olan mekanizmayı kullanmaktan şimdiye kadar kaçındı. 

Ancak Parlamentonun kendi hukuk servisi, AB üst mahkemesinin davayı reddedebileceği endişelerini gündeme getirdi. 

Avrupa Parlamentosu Başkanı David Sassoli, Cuma günü yaptığı açıklamada, Avrupa Komisyonu'nun AB normlarına uyumu bir Covid-19 ekonomik kurtarma paketinden fonların serbest bırakılmasına bağlayan önlemleri uygulamada başarısız olduğunu söyledi.

Sassoli, "Artık @EU_Commission'un harekete geçmesini bekliyoruz. Sözlerin eyleme dönüştürülmesi gerekiyor" dedi.

AB Parlamentosu'nun bu hareketi, Polonya Yüksek Mahkemesi’nin bu ayın başlarında, anayasasının bazı AB yasalarından önce geldiğini söyleyen kararının ardından geldi.

Polonya kararı, birliğin yasal temelini baltaladığını söyleyen birçok Avrupalı ​​milletvekilini alarma geçirdi ve geçen hafta AB'nin hukukun üstünlüğünü ihlal eden ülkelerden fonların kesilmesi konusunda harekete geçme zamanının geldiği konusunda uyardı.