Avrupa ülkelerinde halk Newroz’u kutladı

Almanya kentleri başta olmak üzere birçok Avrupa ülkesinde 50. Önderlik ve Parti Newrozu, coşkulu kutlamalarla karşılandı.

Almanya’nın Heilbronn, Kiel, Krefeld, Hamburg; Avusturya’nın Lauterach ve Innsbruck; Kıbrıs'ın Limassol ile Yunanistan'ın Atina/Lavrio kentlerinde buluşan Kürtler ve dostları, “50. Yıl Önderliğe Özgürlük Newrozu”nu büyük bir coşkuyla kutladı.

HEILBRONN

Almanya’nın Heilbronn kentinde 50. zafer yılı Newroz kutlamasında Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan için özgürlük istendi.

Heilbronn ve çevresinde yaşayan yüzlerce Kürdistanlı’nın katıldığı kutlama, Kürdistan devrim şehitleri anısına saygı duruşuyla başladı. Ardından Demokratik Kürt Toplum Merkezi (DKTM) Eşbaşkanı Şevket Çelik bir konuşma yaparak, Abdullah Öcalan üzerindeki tecride dikkat çekti. Çelik şunları belirtti: “1973 yılında Önder Öcalan öncülüğünde bir grup ile başlatılan özgürlük yürüyüşünün 50 yılında dünyanın her yerinde milyonların katılımı ile Newroz kutlamaları yapılıyor. 50 yıllık mücadele büyük bedeler ödenerek bugünlere geldi. Mazlum Doğan, Zekiye Alkan ve Rahşanların canlarıyla kutladığı Newroz ateşi, düşmanı yenilgiye uğratarak milyonların özgürlük halayına dönüştürdü. Artık her günümüz Newroz direnişi olsun ve artık Önder Apo’yu özgürleştirme zamanı gelmiştir.”

Kutlamada Abdullah Öcalan’ın posterleri, YPG ve YPJ flamaları ile Newroz şehitlerinin resimlerinin taşındığı Newroz’da Şehit Anneleri tarafından yakılan Newroz ateşi etrafında halaylar çekildi.

KIEL

Almanya'nın Kiel kentinde onlarca Kürdistanlı Newroz'u büyük bir coşkuyla kutladı.
Kiel Mettenhof'ta toplanan Kürdistanlılar, yaktıkları ateş ile Newroz coşkusunu tekrar yaşadı. Ateşin etrafında çekilen halay ve zılgıtlar eşliğinde şarkılar söylendi.
Akabinde Kiel merkeze doğru yürüyüş yapan Kürdistanlılar, yürüyüş sonrasında yapılan bir konuşma ile Newroz etkinliğine son verdi.

KREFELD

Almanya’nın Krefeld kentinde Kürdistanlılar ve dostları meşaleli bir yürüyüşle “50. Yıl Önderliğe Özgürlük Newrozu”nu kutladı.

Miting alanında siyasetçi Lezgin Botan ve Krefeld Die Linke temsilcisi birer konuşma yaptı. Yüzlerce Kürdistanlı ve dostunun katıldığı yürüyüş, davul ve zurna eşliğinde Kaiser Wilhelm Museum’da başladı. Yürüyüşte “Bijî Serok Apo”, “PKK halktır, halk burada”  sloganları sık sık atıldı. Yürüyüş sonunda yakılan ateş etrafında halay çekildi.

HAMBURG

Newroz kutlaması için Hamburg’da meşaleli bir yürüyüş düzenlendi. Jungferstieg semtinde başlayan meşaleli yürüyüş öncesinde Newroz şehitleri için saygı duruşu yapıldı. Meşalelerle yürüyüşe başlayan 200’ü aşkın kişi sık sık “Newroz pîroz be”, Newroz berxwedan e” sloganları attı.

Kutlama, Sternschanze semtinde bulunan Rote Flora Kültür Merkezi önünde çekilen halaylarla son buldu.

LAUTERACH

Avusturya'nın Vorarlberg eyaletinde Kürtler Newroz’da buluştu. 

Eyalete bağlı Lauterach kentinde Mezopotamya Kültür Derneği'nin organize ettiği Newroz’a yüzlerce Kürdistanlı katıldı.

Sanatçı Şivan Perwer'in sahne aldığı Newroz programında, konuşmacı olarak da siyasetçi Fırat Anlı ile Avusturya DTKM Eşbaşkanı Xalis Varto söz aldı. Anlı, konuşmasında Newroz’un ve Newroz’la bağlantılı Kürtlerin ulusal birliğinin önemine dikkat çekerken, Xalis Varto da gelinen noktada ihanet çizgisinin Kürtlerin ulusal birliğinin ve kazanımlarına zarar verdiğini belirtti.

Kutlama boyunca salonda sık sık “Bijî Kurdistan”, “Bijî Newroz” ve “Bijî Serok Apo” sloganları atıldı.

INNSBRUCK

Avusturya’nın Tirol eyaletinin başkenti Innsbruck’ta Newroz büyük bir coşkuyla kutlandı. 

Birleşik Devrimci Mücadele Güçleri ve Antifa Innsbruck’un örgütlediği ve Tirol Devrimci Gençlik Hareketi’nin (TCŞ) yoğun çalışması ile Kürt halkı ve dostları Newroz alanına akın etti. Innsbruck'un Marktplatz meydanında saygı duruşu ile başlayan Newroz’da TCŞ adına Egid Rojava, bir konuşma yaptı.

Egid, konuşmasında Newroz’un ve Kürtlerin ulusal birliğinin öneminden bahsetti. Konuşma sonrasında meşalelerle Innsbruck merkezinde bir yürüyüş düzenlendi. Avusturyalıların da ilgisini çeken yürüyüş, Marktplatz’da son buldu. Alanda Newroz ateşi yakıldı ve yaklaşık dört saat müzik eşliğinde halay çekildi.

Kutlama, 2 Nisan günü Sanatçı Seyda Perinçek’in katılacağı Newroz gece etkinliğine yapılan çağrı ardından sona erdi.

LİMASSOL

Kıbrıs'ın Limassol kentine bağlı Torodos eteklerinde bulunan Alassa beldesinde 50. yıl Newroz'u büyük coşkuyla kutlandı.

Newroz kutlamasına Bakur, Başur, Rojhilat ve Rojavalı Kürtlerin yanı sıra Kıbrıs'lı Kürt dostları katıldı. .

Newroz programı çağdaş Kawa Mazlum Doğan,Zekiye Alkan, Rahşan Demirel, Ronahî, Bêrîvan ve 1994 yılının 20 Mart'ında Newroz hazırlığı yaparken evinin önünde katledilen Teofilos Georgiadis şahsında tüm Kürdistan şehitleri anısına Herne Peş marşı eşliğinde saygı duruşu ile başladı.

Saygı duruşundan sonra Newroz ateşi atılan “Bê Serok jiyan nabe” sloganı eşliğinde yakıldı.

Newroz alanı Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın ve şehitlerin posterleri, PKK, KCK, HPG, YPG, YPJ, PYD flamaları ile donatıldı.

Halk, Torodos dağlarından “Bijî Serok Apo” sloganları ile özgürlük dağlarında savaşan gerilla ve Abdullah Öcalan’ı selamladı.

Sırasıyla Kürt siyasetçi Kenan Ayas, Kıbrıs Kürt Halk Meclisi Eşbaşkanı Fatma Doğan, Kıbrıs PYD Temsilcisi Yasin Terguş birer konuşma yaptı.

Ayaz, “Bugün dünyanın dört bir yanında Newroz alanlarını dolduran milyonların kutlaması, Önder Apo'nun 50 yıl önce yaktığı Newroz ateşi sayesindedir” mesajını verirken, Doğan, “Bugün milyonlarca kadının sesi olan ve kadının öz gücünü açığa çıkaran Başkan Apo’nun fiziki özgürlüğünün zamanıdır” vurgusunda bulundu.

 Kıbrıs PYD Temsilcisi ise, “Ortadoğu'da yaşayan halkların Önder Apo'ya bir borcu var. Şu an bu borç, Önder Apo’nun fiziki özgürlüğünü sağlanarak ödenebilir” diyerek, mücadelenin her zamankinden daha çok yükseltilmesi gerektiğini belirtti.

Konuşmalardan sonra Kıbrıs Kürt Halk Meclisi'ne bağlı Kültür Sanat Komitesi bünyesinde Teofilos Çocuk Korusu, İsmail Eker, Mazlum Siwan ile birlikte NÇM sanatçısı Peyman Arjin’in seslendirdiği parçalarla halaylar çekilerek kutlama son buldu.

ATİNA

Yunanistan'daki Lavrio kampında yüzlerce kişi Newroz Bayramı'nı kutladı. Newroz ateşi halay ve "Bijî Serok Apo", "Bijî Newroz" sloganları eşliğinde yakılırken, kutlamada sanatçı Cevad Mervani sahne aldı. 

"Dem dema serkeftinê ye" şiarıyla gerçekleşen 2022 Newroz'u Yunanistan'da bulunan Lavrio kampında coşkulu bir şekilde kutlandı. Kutlamaya Kürtlerin yanı sıra Yunan siyasi partileri, devrimciler, sosyalistler, anarşistler ve farklı halklardan yüzlerce kişi katıldı. Kutlamanın gerçekleştirildiği kamp Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın posterleri ve PKK, YPG-YPJ bayrakları ile süslendi. Saygı duruşu ile başlayan kutlama, konuşmalar ve mesajlar ile devam etti. Newroz ateşi halay ve "Bijî Serok Apo", "Bijî Newroz" sloganları eşliğinde yakılırken, sanatçı Cevad Mervani'nin sahne alması ile coşku doruğa ulaştı. Katılımcıların ateşin üzerinden atlamaları renkli görüntülere sahne oldu. 
Yaklaşık 3 saat süren kutlama, sloganlar eşliğinde son buldu.