Avrupalı parlamenterlerden Rojava’ya destek çağrısı

Avrupa Parlamentosu (AP) Kürt Dostluk Grubu, Kuzey ve Doğu Suriye’ye destek verilmesi için bir mektup yazdı.

Avrupa Birliği Dış Politika Yüksek Temsilcisi Josep Borell’e yazılan mektubu, Yeşiller/Avrupa Özgür İttifakı Milletvekili ve Kürt Dostluk Grubu Başkanı François Alfonsi ile diğer eşbaşkanlar Andreas Schieder (Sosyal/Demokrat Grup) ve Nikolaj Villumsen (Sol Grup) kaleme aldı.

Mektupta Kuzey-Doğu Suriye'de giderek daha tehlikeli hale gelen duruma dikkat çekilerek, Avrupa’ya olası yansımaları konusunda uyarılar yapıldı.

Kürt Dostluk Grubu, 20 Ocak'ta 300’ü aşkın DAİŞ elemanının 54 ülkeden yaklaşık 4 bin çete mensubunun bulunduğu Hesekê cezaevinde saldırdığını hatırlattı.

Mektupta ayrıca DAİŞ çetelerinin ailelerinin kaldığı El Hol kampı da hatırlatılırken, durumun bir tehdide dönüşmesini önlemek için Avrupa kurumlarının harekete geçmesi istendi.

Kürt Dostluk Grubu Başkanları, Demokratik Suriye Güçleri’nin DAİŞ’e karşı savaşta 11 binden fazla şehidinin olduğunu belirterek, “Mahkumlarla (mahkemeler, hapishaneler, radikallikten arındırma programları) ilgilenecek uygun yapıları kurmak kolay olmayacak, ancak son derece gerekli. Bu, Avrupa’nın hayati bir fark yaratabileceği açık ve ulaşılabilir bir hedeftir” dedi.