Basel ve Lavrion’da Aralık katliamları lanetlendi

İsviçre’nin Basel ve Yunanistan’ın Lavrion kasabasında gerçekleştirilen etkinliklerle Maraş ve 19 Aralık katliamlarında yaşamlarını yitirenler anıldı.

BASEL

Türk devleti eliyle Aralık ayında gerçekleştiren Maraş, 19 Aralık cezaevi, Roboskî katlimlarında yaşamını yitirenler İsviçre'nin Basel kentinde anıldı.

Birleşik Devrimci Mücadele, İsviçre Demokratik Güç Birliği (İDGB), Bir-Kar ve Kürt Toplum Merkezinin çağrısıyla Claraplatz meydanında bir anma düzenlendi.

Katliamlarda yaşamını yitirenler şahsında saygı duruşunda bulunuldu.

FEDA taradından yaşamını yitiren canlar için çerağlar yakılıp, Gulbangların okunduğu anmada deyişler eşliğinde semaha duruldu.

İDGB adına Almanca bildirinin okundu. Katliamlara ilişkin hazırlanan sinevizyon gösterime sunuldu. Burada bir konuşma yapan Kürt siyasetçi Demir Çelik soykırımları ve katliamları bir gelenek haline getiren Türk devleti bugün de gerek Kürdistan gerek de Türkiye coğrafyasında kendinden olmayan halklara yönelerek bu geleneği sürdürdüğüne vurgu yaptı. Çelik bugün AKP /MHP, Erdoğan eliyle sürdürülen Türk devletinin katliamlarına karşı halkların direnişinin örgütlenmesinin önemli olduğunu belirtti.

Yapılan konuşmaların ardından anma devlet destekli ve bizzati Türk devleti eliyle gerçekleştirilen katliamların lanetlendiği sloganlarla sonlandırıldı.

LAVRION

Yunanistan’ın başkenti Atina’ya bağlı Lavrion kasabasında Maraş ve 19 Aralık katliamlarında yaşamını yitirenler düzenlenen etkinlikle anıldı.

Kasabadaki Kürt mülteci kampında Tevgera Ciwanên Şoreşger (TCŞ) öncülüğünde düzenlenen etkinlikte ayrıca Delil Sipan (İbrahim Tek), Alişer Xelikan ve Taybet İnan şahsında özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenler anıldı.

PKK bayrakları ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan posterleri ile donatılan kampın bahçesinde gerçekleşen etkinlik özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına düzenlenen saygı duruşu ile başladı. Etkinlikte 19 Aralık 2000 tarihinde 20 ayrı cezaevine eş zamanlı yapılan operasyonlar sonucu yaşanan katliam ve Maraş katliamına ilişkin sinevizyon gösterimi yapıldı.

Sık sık “Biji PKK”, “Biji Serok Apo” sloganlarının atıldığı etkinlikte yapılan konuşmalarda Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik uygulanan tecridin kırılması ve cezaevlerinde devam eden ihlallerin son bulması amacıyla Türkiye cezaevlerinde tutsakların 27 Kasım’da başlattığı açlık grevlerine değinildi. Konuşmalarda grevlerin kamuoyunca güçlü bir şekilde sahiplenilmesi çağrısı yapıldı.