Belçika’da PKK davası Yargıtay’da

Belçika’da İstinaf Mahkemesi’nin PKK’nin “terörist bir örgüt” olmadığı yönündeki kararına Türk devletinin itirazı üzerine, dosya Yargıtay’a taşındı. Yargıtay savcısı alt mahkemenin kararının yerinde olduğunu kaydetti.

2019 yılında İstinaf Mahkemesi’nin PKK davasına ilişkin aldığı kararlara Türk devleti ve alt mahkeme savcısının itirazı üzerine, dava temyize gitmişti.

Yargıtay’da bu Salı günü görülen duruşmada, davaya konu olan Kürt siyasetçilerin avukatları, Türk devletinin iki avukatı ve alt mahkeme savcısı hazır bulundu.

Yargıtay savcısı duruşmada verdiği mütalaada İstinaf Mahkemesi’nin PKK davasına aldığı kararın yerinde olduğunu belirterek, onaylanması yönünde kanaat belirtti.

Bunun üzerine alt mahkeme savcısı ve Türk devletini temsil eden avukatlar, Yargıtay savcısının mütalaasına yanıt vermek için süre istedi.

Dosyaya yakın kaynaklardan alınan bilgilere göre Yargıtay, bir sonraki duruşmayı 28 Ocak’a erteledi. Türk devletini ise en geç 24 Ocak’a kadar yazılı olarak yanıtını vermesi gerekecek.

PKK davasında yargılananlar arasında KONGRA-GEL Eşbaşkanı Remzi Kartal ve KNK Yürütme Konseyi üyesi Zübeyir Aydar da yer alıyor. Kürt siyasetçilerin, Yargıtay kararından sonra yorumda bulunması bekleniyor. ANF’ye konuşan Aydar, karar ardından bir basın toplantısı öngördüklerini belirtti. 

DAVANIN GEÇMİŞİ

Belçika’da son üç yılda PKK lehine beş karar alındı. İstinaf Mahkemesi 8 Mart 2019’da, iki ayrı davaya ilişkin karar verdi. Her ikisinde de, PKK üyesi olduklarından şüphe edilen kişi veya kurumların Belçika mahkemelerinde “terörist bir grubun faaliyetlerine katılmaktan yargılanamayacağına” hükmedildi. Mahkeme, PKK’yi “uluslararası olmayan” uzun süreli bir çatışmaya dahil olmuş, “devlet olmayan silahlı bir güç” olarak değerlendirerek, Belçika anti-terör yasasının bu tür bir vakada işletilemeyeceğini belirtti. Türk devleti ve Belçika Federal Savcılığı, önceki kararlara karşı yaptıkları itirazlar gibi, İstinaf Mahkemesi’nin kararını 20 Mart 2019’da Yargıtay’da temyize götürdü.

Brüksel’deki dava, 2006’da başlayan bir soruşturma kapsamında açılmıştı. Gerçek ve tüzel kişilerden oluşan toplam 37 kişi ve kurum yargılama konusu olmuştu. Bunlar arasında iki Kürt medyası ve 9 Ocak 2013’te Paris’te katledilen üç kadın devrimciden biri olan Fidan Doğan (Rojbin) de vardı.

Bu davanın yanı sıra, aynı dönemde Faysal Çolak isimli başka bir Kürde de dava açılmıştı. Çolak, Belçika’dan bazı teknik malzemeleri Güney Kürdistan’a götürerek PKK’ye vermekle suçlanıyordu. Bir süre cezaevinde de kalan Çolak için ayrı heyetler tarafından iki mahkeme kararı çıkmıştı. Sonuncusu, 8 Mart 2019’da ana davayla birlikte açıklandı. Mahkeme, PKK’nin terör örgütü olarak değerlendirilemeyeceğini ve Çolak’ın da bu çerçevede yargılama konusu olamayacağına hükmetti.