Berlin'de Çarşema Sor bayramı kutlandı

Berlin’de Çarşema Sor bayram kutlamasında, Êzidî toplumunun örgütlenip özsavunmasını geliştirmesinin önemi vurgulandı.

Almanya'nın başkenti Berlin'de Binevş Edessa Kadın Meclisi ve Êzidî Evi Berlin’in organizesiyle Çarşema Sor bayramı kutlandı.


74. kez Ferman'dan geçen Êzidî halkı ve Kürdistan şehitleri adına bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan Çarşema Sor etkinliği, Êzidî Kadın Meclisi Çatı Örgütü (SMJÊ), NAV-YEK temsilcileri, Nav-Berlin, Dest-Dan Kadın Meclisi ve Êzidî halkları ile dostları katıldı.
Êzidî halkı Şengal'de katliamdan geçirilmek istense de bu katliamlara karşı destansı direnişin sergilendiği belirtildi. Bu direnişte en büyük katkıyı Êzidî anneleri, kadınların sağladığı vurgulandı.
Brez Temo, bütün Êzidî toplumunun Carşema Sor bayramını kutladı, daha sonra dua okudu.

SMJÊ sözcüsü Nurê Alkış ise, Êzidî toplumun Çarşema Sor bayramını kutlayarak, bu bayramın başta Êzidî halkı olmak üzere tüm Ortadoğu halklarına barış vesilesi olmasını diledi ve şöyle devam etti:  “Biz bu katliamlarda yer alanları çok iyi biliyoruz. Bu katliamlar karşısında neler yapacağımızı çok iyi bilmeliyiz ve kendimize sormalıyız. Biz kutsal Êzidî inancına sahip bireyler olarak örgütlenmeli, kendi savunmamızı gerçekleştirmeliyiz. Êzidî kadınları olarak ittifak gerçekleştirmeliyiz, bu şekilde örgütlenmeliyiz.”
NAV-YEK adına ise Yılmaz Günay, Çarşema Sor'un Êzidî toplumu için ne anlama geldiğini anlatırken, bu bayramın Ortadoğu’da kutlanan en eski bayram olduğunu hatırlattı ve “Êzidî toplumu nerede olursa olsun örgütlenmeli” mesajını verdi.
Etkinlik, Koma Zarokên Rojê ile İbrahim Kurdî'nin şarkıları ile sona erdi.