Berlin’de halk toplantısı ve şehit anması

Başkent Berlin’de şehit anması ve halk toplantısı düzenlendi.

Almanya nın başkenti Berlin'de son siyasal gelişmelerin değerlendirildiği bir halk toplantısı ve farklı tarihlerde özgürlük mücadelesinde yaşamlarını yitiren 4 gerillanın anmaları yapıldı.

Berlin Halk Meclisi lokalinde saygı duruşuyla başlayan toplantının açılış konuşmasını Berlin NAV-DEM Eş Başkanı Melek Yula yaptı. Toplantıda şehitlerin ailelerinin yanı sıra Kürdistan'ın birçok yerinden yüzden fazla kişi de katıldı.

Eş Başkan Yula, şehitlerin mücadeledeki yerleri ve önemlerini vurgulayarak, "Şehitlerimize sahip çıkmanın biricik yolu daha fazla emek ve çabadır" dedi.

Şehit gerillalar Rubar Amed, Dılpak Faraşin, Cotkar Kato ve Mahir Meleti’nin ailelerinin yanı sıra Şehit Aileleri Komisyonu’ndan Goze Çalkan da duygu ve düşüncelerini dile getirdi.

'ŞEHİTLER SAYESİNDE KAZANDIK'

Toplantıya HDP Amed Milletvekili Sibel Yiğitalp de katılarak son siyasal gelişmeler üzerine bir değerlendirme yaptı.

Yiğitalp, şehitler sayesinde kazanımlar elde edildiğini, inkâr politikalarının boşa çıktığını belirtti.

AKP rejiminin ise "Kürtler gttikçe çoğalıyor, politize oluyor ve her geçen gün güçlenerek karşımıza sorun olarak çıkıyor. Bunu durdurmalıyız" diyerek, çöktürme planını devreye koyduğuna dikkat çekti.

'BAŞKAN ÖCALAN'I DOĞRU ANLAYAMADIK'

Yiğitalp, "Başkan Öcalan defalarca belirtmesine, 'ben burada müzakeredeyim ama siz durmayın, çalışmalarınıza ve örgütlenmenize devam edin' demesine rağmen biz onu iyi anlayamadık" dedi.

Yiğitalp devamla, bu süreçten çıkmanın yolunun da tecridi kırmak ve daha yoğun mücadeleye katılmak olduğunu söyledi. Yiğitalp, "Berlin’de yaklaşık olarak 100 bin Kürt yaşıyor, bu önemli sayı ve güç. Biz burada da çok sonuç alıcı çalışmalar yapabiliriz" diye belirtti.

'ÖNDERLİĞİMİZ VE ŞEHİTLERİMİZ SAYESİNDE...'

Toplantıda bir değerlendirme yapan Kürt Siyasetçi Baran Şervan da şunları söyledi:

"Kürdistan’da yaşanan savaşın realitesinin bir sonucu olarak şehitler veriyoruz. Bu anmaların, gün ve saatlerimizin başta ailelerimiz olmak üzere hepimiz üzerinde bir etkisi ve ağırlığı oluyor. Unutmayalım ki yarattığımız değerler, yaşadığımız gelişmeler ve kazanımların tümü de şehitlerin emeği ve kanı üzerinden sağlanmıştır.

Düşman kesin olarak Kürtleri ve özgürlük hareketini yok etmeyi hedef olarak belirtmiş, ilan etmiştir. Ama kırk yıllık savaşta nasıl direnilmişse ve de tüm yok etme politikaları nasıl boşa çıkartılmışsa, bundan böyle de gene şehitlerimiz, zindanlarda direnen Önderliğimiz ve de onurlu halkımızın sayesinde boşa çıkarılacaktır."

ŞEHİT AİLELERİ KONUŞTU

Rubar Amed’in kardeşi Nasır Mazak da Rubar Amed’in yaşamıyla ilgili konuştu. Mazak, "Kardeşim son derece bilinçli bir karar ve katılım gerçekleştirdi. Savaş sahasında da nerede zor ve çetin bir görev varsa o bölgeyi ve görevi ısrarla istedi. Kürdistan’ın dört yanında hemen hemen her yerde savaştı. Ömrünün büyük bölümünü halkının özgürlük ve onur mücadelesine adadı. Sizin, bizim, tüm halkımızın ve Kürdistan’ın başı sağ olsun" dedi.

Şehit Aileleri Komisyon Sözcüsü Goze Çalkan da, "Oğlum gittiğinde, 'dağlar zordur, evladım’ dedim. O da bana 'ben senin oğlunum, merak etme' dedi. Ben de şehadetinle onur duyarım yeter ki farklı biçimde üzerime gelmeyesin, dedim. Ve ben ömrüm boyunca başım dik, onurla yaşıyorum" diye konuştu.

'ÖCALAN'A ÖZGÜRLÜK' EYLEMİNE ÇAĞRI

Anmada ayrıca Berlin’den Strasbourg'da yapılacak olan ‘Tecride hayır, Öcalan’a özgürlük’ eylemine katılım çağrısı yapıldı. Buna göre akşam (5 Kasım) saat 22.00'da Berlin derneğinin önünden otobüs ve arabalar Strasbourg’a hareket edecek.