Berlin'de on binlerce kişi Rojava için alanlara çıktı

Almanya'nın Başketi Berlin'de gerçekleşen Rojava Devrimi'ni sahiplenme mitingine binlerce kişi katıldı.

Türk devletinin ABD ve Rusya gibi devletlerin izniyle gerçekleştirdiği Kuzey ve Doğu Suriye’deki insanlık dışı katliamları dünyanın her yerinde protesto ediliyor. Saldırıların başladığı 9 Ekim’den bu yana Almanya’nın başkenti Berlin’de de gün be gün büyüyen kitlesel gösteriler düzenleniyor. Bu amaçla kendilerini ‘Kürt Halkının Dostları ve Rojava Devrimi’nin Savunucuları’ olarak adlandıran Alman enternasyonalist ve antifaşist gruplar çoğunlukla bu eylemlere öncülük ediyor.

Kürt kurumlarının da organizede yer aldığı miting ve yürüyüşe on binlerce kişi katıldı. Kürdistan’ın her yanından binlerin yer aldığı yürüyüşte Türkiye devrimci hareketinden de ATİK, Aveg-Kon ve PARTİZAN gibi gruplarda yürüyüşte yerlerini aldı. Hermannplatz’daki mitingde Alman Sol Parti ve Almanya Federal Parlamento’su üyesi Evrim Helin Sommer, Gazeteci-Tarihçi Nick Brauns, CİK Temsilcisi Mele Dawud Ovseme, Kürt siyasi parti ve kurum temsilcileri de birer konuşma yaptı. Konuşmalarda işgalci ve sömürgeci Türk devletinin Kuzey Suriye’deki soykırım uygulamaları şiddetle kınandı.

Yaklaşık 5 saat süren yürüyüş Berlin’in Kreutzberg ilçesi üzerinden Neukölln’e oradan da tekrar Hermannplatz’a vardı. Yol boyunca Türk faşistlerinin provokasyon girişimleri boşa çıkarıldı. Yürüyüşte Alman polisi Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın iki posterini gerekçe göstererek kitleye saldırdı. Kitlenin direnişi üzerine uzun bir süre arbede yaşandı. Polisin darp ederek bayılttığı bir kadın ambulansla hastaneye kaldırılırken, 5 genç de gözaltına alındı. Gençler birkaç saat sonra serbest bırakıldı.

ERDOĞAN'IN AMACI DAİŞ'İ DİRİLTMEK

Yürüyüşün sonunda Berlin Navenda Cıvaka Kurdıstanıyen Azad Meclisi eşbaşkanı ve yürüyüş Tertip Komitesinde yer alan Nujiyan Günay ANF’ye açıklamalarda bulundu. Alman ve Avrupalı devrimci-humamiter dostlarla gerçekleştirdikleri 2. Rojava Devrimini Sahiplenme ve Türk devletini durdurma eylemlerine Bakur, Başur, Rojava ve Rojhilatlı binlerce Kürdün katıldığına değinen Günay, "Adeta Kürdistan’ ulusal birliği Hermanplatz’da gerçekleşti. Her şey oldukça planlı, disiplinli ve coşkulu geçti. Ama Berlin polisi önderlik posterinden dolayı bu kadar şiddeti ve orantısız zoru gençlerimize, kadınlarımıza karşı kullandı. Oysa biz yürüyüş boyunca da yaptığımız birçok konuşmada Kürt Halk Önderinin bizim varlık gerekçemiz olduğunu anlattık.

Öte yandan Kürdistanlılar Avrupa’daki halklara kendilerini anlattılar ve halklar da şimdi bu şekilde katılım gösteriyor. Kahraman Kürt kadın ve erkekleri DAİŞ benzeri karanlıklardan onları da kurtardı. Erdoğan’ın ve Türk devletinin tüm çabası DAİŞ terörünü yeniden canlandırmak ve onların yapamadığı Kürt kırımını kendisi yapmak ve tamamlamak istiyor. Ama bunu başaramayacak ve bedelini de en ağır şekilde ödeyecektir" dedi.