Berlin, Münih ve Frankfurt’ta AKP/MHP protestosu

Almanya’nın başkenti Berlin, Münih ile Frankfurt kentlerinde AKP/MHP’nin Van, Mardin, Amed belediyelerini gasp etmesi kitlesel bir şekilde protesto edildi.

AKP rejiminin Amed, Van ve Mardin belediyelerine kayyum atarak gasp etmesi Almanya’nın başkenti Berlin’de düzenlen yürüyüşle kınandı. Yürüyüşte sık sık atılan “Amed’e, Mardin’e, Van’a bin selam” sloganları dikkat çekti.

Amed, Van ve Mardin büyükşehir belediyelerinin Erdoğan rejimi tarafından gasp edilmesi Avrupa’nın birçok merkezinde olduğu gibi Almanya’nın başkenti Berlin’de de düzenlenen yürüyüşle kınandı.

Berlin Demokrasi Platformu tarafından organize edilen protestoya şu kuruluşlar destek verdi; Berlin Özgür Kürdistanlılar Toplumu, DESTDAN Berlin Kadın Meclisi, PYD Berlin, HDK Berlin-Brandenburg, Sol Parti, DİDİF, Desti Kadın Toplumu, Kürdistan Komünist Partisi, Devrimci Proletarya, ATiK, Partizan, Emek ve Özgürlükler Cephesi.

Kalabalık bir kitlenin katıldığı yürüyüşte “Türkiye ve Erdoğan ile iş birliğine son”, “Türkiye ile kirli anlaşmalara son” ve “Tek adam diktatörlüğüne son” pankartları açıldı. Hermanplatz’da başlayan yürüyüş göçmenlerin yoğun yaşadığı Kreuzberg ilçesinin Kottbusser Tor meydanına kadar sürdü.

“Jin, jiyan, azadî”, “Hırsız katil Erdoğan”, “Yaşasın devrimci dayanışma”, “HDP halktır, halk burada” ve “Amed’e, Mardin’e, Van’a bin selam” sloganlarının dikkat çektiği yürüyüşte yapılan konuşmalarda Berlin yönetiminin Ankara rejimiyle işbirliğine son vermesi yönünde çağrılar yapıldı.

ALMAN HÜKÜMETİNE ‘İŞBİRLİĞİNE SON VER’ ÇAĞRISI

Berlin Demokrasi Platformu adına Hüseyin Taşan Almanya ve Avrupa’daki bütün çevreleri Erdoğan rejimine karşı tavır almaya, Rojava’daki demokratik sistemine destek vermeye çağırırken, HDP eski Milletvekili Sibel Yiğitalp yeni kayyumlarla belediyelerdeki talan ve hırsızlıkların süreceğini belirtti.

Sol Parti Berlin Eyaleti parlamenteri Hakan Taş ise görevden alınan belediye başkanlarının yanlarında olduklarını ifade ederken, Ağrı belediyesi eski başkanı Hüseyin Yılmaz “Daha önce diz çökmediğimiz gibi şimdi de çökmeyeceğiz” diye konuştu.

Yürüyüşte HDK Berlin-Brandenburg adına konuşan Nabi Kımran ise Amed, Van ve Mardin’e sömürge valilerinin atandığını belirterek “Halk dün bu valililere karşı olduğu bugün de direnecektir” diye konuştu.

MÜNİH

Almanya’nın Münih kentinde de AKP/MHP’nin belediyeleri gasp etmesi protesto ediliyor.

DKTM ve Sara Kadın Komünü tarafından düzenlenen eylemde bir araya gelen Kürdistanlılar ve dostları, belediyelerin gasp edilmesini protesto etti.

Şehir merkezi Sendlingerstr. yapılan eylemde AKP-MHP faşist iktidarının protesto edildiği pankartlar taşındı. Sloganların da atıldığı eylemde bildiriler dağıtıldı.

FRANKFURT

Almanya’nın Frankfurt kentinde bir araya gelen Kürdistanlılar ve dostları, AKP/MHP rejiminin Amed, Van ve Mardin belediyelerini gasp etmesini protesto etti.

Kürdistanlılar Demokratik Toplum Federasyonu (Kawa) öncülüğünde yapılan yürüyüşe binlerce Kürdistanlı ve dostları katıldı.

"Amed, Van, Mardin belediyelerine diktatör Erdoğan tarafında el konuldu” pankartı ve HDP bayrakları ve flamaları taşındığı yürüyüş saat 17.00’da Frankfurt Haupbannhof önünde başladı. Birçok Türk sol hareketin destek verdiği eylem de kitle “Terörist Erdoğan”, “Katil Erdoğan”, “Biji berxwedane Amede”, “Biji HDP”, “Yaşasın halkların kardeşliği” sloganları eşliğinde Römer Meydanı’na gelen kitle burada bir miting gerçekleştirdi.

Kürdistan devrim şehitleri anısına yapılan bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan mitingde Amed Büyükşehir belediye eş başkanı Selçuk Mızraklı ve Mardin Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Ahmet Türk de telefonla bağlanarak bir konuşma yaptı.

Miting, Sol Parti milletvekili Saadet Sönmez ile Kürdistanlılar Demokratik Toplum Federasyonu Eşbaşkanı Songül Çelik’in konuşması ardından “Biji berxwedana HDP” sloganları ile sona erdi.