Berlin ve Sydney’de Zîlan anıldı

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik düzenlenen saldırıyı protesto etmek amacıyla 30 Haziran 1996’da Dersim’de fedai eylem gerçekleştiren Zeynep Kınacı (Zîlan) Almanya’nın başkenti Berlin ile Avustralya’nın Sydney kentinde anıldı.

Almanya’nın başkenti Berlin’de Halk Meclisi lokalinde düzenlenen anma özgür Genç Kadın Hareketi tarafından organize edildi.

Saygı duruşu ile başlayan anmada şehit aileleri de katılarak birer konuşma yaptı. Anma Kınacı’nın mektuplarının okunmasıyla başladı. Anmada Özgür Genç Kadınlar adına Nilo Dersim açılış konuşması yaptı.

Zilan’ın kadın hanrıça kültürünü Kürdistan ve Ortadoğu’da yeniden yarattığını belirten Dersim, “O tüm dünya kadınlarına ve insanlığa da öncülük etmiştir” dedi.

Berlin Halk Meclisi adına söz alan Nüjiyan Günay ise Zilan’ın eylemiyle her Kürt kadın ve erkeğini kendini yeniden sorgulamaya sevkettiğini ve bu anlamda bir çığır açtığını belirtti.

Daye Köker konuşmasında şehadetin anlam ve önemine değinerek “Şehit demek dile kolay oysa onlar dile getirilmesi çok zor birer abidedirler, kendimize hep onlara nasıl daha iyi sahip çıkabiliriz sorusunu sormalıyız” diye konuştu.

Şemse Kılıç konuşmasında şunları söyledi: “Başımız dik, alnımız açık. Bugün yaratılan bunca değeri gördüğümüz de kimlerin eseri olduğunu da görebiliyoruz. Bu nedenle iyi ki şehit ailesiyiz, diyebiliyoruz.”

İbrahim Özsular’da şehit anmalarının daha fazla katılımla gerçekleşmesi gerektiğini vurguladı. Özsular “Biz şehit aileleri olarak yaratılan değerlerin bilince olduğumuz için kimseye küsmüyoruz. Halkımız daha fazla sahip çıkmalıdır kuşkusuz ama bizler kanımızın son damlasına kadar şehitlerimizin yolunda yürüyeceğiz” dedi.

Konuşmalardan sonra Kınacı’nın mektupları okundu.

Anma sinevizyon gösterimi ardından “Şehit namırın”, “Jin jiyan azadi” ve “Biji Serok Apo” sloganlarıyla sona erdi.

 SYDNEY

Avustralya’nın Sydney kentinde de Kınacı, enternasyonalist şehit Reece Harding ile Türk devletinin Güney Kürdistan’a yönelik düzenlediği saldırıda katlettiği siviller anıldı.

Saygı duruşu ile başlayan anmada bir konuşma yapan DKTM Eşbaşkanı Gülfer Olan bir konuşma yaptı.

“Kınacı yoldaşımız 30 Haziran 1996’da gerçekleştirdiği eylemi ile ideolojik donanımın temsili duygunun düşüncenin bireyi aşarak toplumun örgütlü dili haline gelebileceğini dosta ve düşmana en yalın bir şekilde göstermiş olduğu gibi özgür yaşam uğruna her türlü geriliğin reddine dayalı düşmana karşı müthiş bir kin ve öfkenin pratik sahaya bir çizgi olarak yansıması olmuştur” diyen Olan, bu çizginin ideolojik-felsefik olduğu kadar duygunun en üst düzeyde temsili olduğunu sözlerine ekledi.

DTKF başkanı İsmet Taştan da yaptığı konuşmada Türk devletinin Güney Kürdistan’a yönelik işgal ve soykırım saldırıları ile gerçekleştirdiği katliamları kınadı.

Saldırılara zemin hazırlayan ve öncülüğünü yapan KDP’nin ihanetçi bir çizgide olduğunu da dile getiren Taştan, “Bu ihanetçi çizgi halkımız tarafından açığa çıkarılmalıdır. KDP’nin Kürt özgürlük hareketine karşı düşmanca yaklaşımından derhal vaz geçmelidir” dedi.

Rojava’da şehit düşen Avustralyalı enternasyonalist savaşçı Reece Harding’in de çocuklar için yazdığı şiirler okundu ve sinevizyon gösterimi yapıldı.