Avrupa'da Türk devletinin saldırılarına öfke-YENİLENDİ

İşgalci Türk devletinin Zaxo’daki Qadiya Kampı'na yönelik düzenlediği saldırıya İsviçre'nin Biel, Basel, Zürih ile Luzern, Fransa’nın Marignane ve Almanya'nın Hamburg kentinde yaşayan Kürdistanlılar alanlara çıkarak tepki gösterdi.

İşgalci Türk devletinin Güney Kürdistan’ın Zaxo kentindeki Qadiya kampına yönelik düzenlediği saldırı Avrupa’da protesto edildi.

BIEL

Qadiya Kampı'na yönelik Türk devletinin soykırım ve imha saldırılarına tepki gösteren Kürdistanlılar saat 18.00'de merkez tren istasyonu önünde bir araya geldi.

Katliam saldırılarında yaşamını yitirenler için bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan eylemde bir konuşma yapan Kürt siyasetçi Nejdet Atalay katliam saldırılarının Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Güney Kürdistan'a ziyaretinin hemen ertesinde gerçekleştiğine dikkat çekti.

“Êzidîlerin bulunduğu kampın hedef alınması Macron'un Irak ve Federe Kürdistan bölgesine yapılan ziyaretinden bağımsız değildir” diyen Atalay şöyle konuştu: “Bu saldırıyla Türk devleti hem Fransa hem de Avrupa ülkelerine gözdağı vererek Kürt halkıyla yapılan her olumlu görüşmeye karşı olduğunu göstermiştir. Bu mesajla aynı zamanda Güney Kürdistan bölge yönetimine ve Naçirvan Barzani ailesine sizler ancak bizim isteğimiz doğrultuda davranırsanız size yaşam hakkı, diplomasi ve hükümet olma hakkı veririz denilmektedir.”

Êzidîlerin inancı, dili, kültürü ve kimliğiyle toplan yok sayan Türk rejiminin bu halka ölümü reva gördüğünü de sözlerine ekleyen Atalay, “Êzidî halkı yalnız değildir. Bizler bulunduğumuz her yerde alanlarda olmayı sürdürerek imha ve katliam konseptini teşhir etmeyi sürdüreceğiz” dedi.

Eylem sloganlarla sona erdi.

LUZERN

İsviçre’nin Luzern kentinde de Kürdistanlılar eylemdeydi. Bahnplatz’da düzenlenen eylem saygı duruşu ile başladı. Almanca bildirilerin okunduğu eylemde Kürt Toplum Merkezi Eşbaşkanı Ercan Güneş bir konuşma yaptı. Güneş, Qadiya Kampı'na yönelik Êzidî halkını hedef alan katliam saldırılarına karşı alanlarda olmayı sürdüreceklerini belirtti.

ZÜRİH

Zürih’te de Kürdistanlılar Staufacher alanında eylem yaptı.

Kürt Toplum Merkezi adına Ali Şimşek tarafından yapılan konuşmada DAİŞ’in devamı olarak Êzidî halkına soykırım konseptinin Türk devleti tarafından tekrar devreye sokulduğunu belirtti.

Şimşek “Dün Şengal'de Êzidî halkını hedef alanı imha ve katliam saldırılarıyla yetinmeyen katliamcı devlet bu kez Qadiya Kampı'nda bulunan Êzidîlere yönelmiştir. Şengal halkı yalnız değildir” dedi.

BASEL

Basel kentinde Calaraplatz’da düzenlenen eylemde Kürt Toplum Merkezi adına bir konuşma yapan İmam Küşne şunları söyledi: “Hastaneleri ve sivil alanları bombalayarak, ormanları ve doğadaki tüm canlıları yakıp yok ederek varlığını sürdürme telaşında olan Türk devleti katliamcı yüzünü Êzidî halkının yaşadığı Qadiya Kampı'na saldırarak bir kez daha göstermiştir. Bizler bu katliam ve imha saldırılarını bir kez daha lanetlerken bu saldırılara karşı Türk devletinin katliamcı yüzünü teşhir etmeyi sürdüreceğiz.” 

Yapılan konuşmanın ardından halk sloganlarla yürüyüşe geçti. Kürdistanlılar eylemlerini Dreirossenpark’ta sonlandırdı.

MARIGNANE

Fransa’nın Marignane kentinde de TCŞ aktivistleri düzenledikleri eylem ile Türk devletinin saldırısını protesto etti.

Saldırılara tepkilerin dile getirildiği eylem sloganlarla sona erdi.

HAMBURG

İşgalci Türk devletinin Medya Savunma Alanları, Şengal ve Rojava’daki saldırıları Almanya’nın Hamburg kentinde de protesto edildi.

Kentin en işlek semtlerinden Sternschanze Tren İstasyonu önünde yapılan yürüyüş öncesi, saldırıda yaşamını yitirenler anısına saygı duruşunda bulunuldu.

Eylemde Hamburg Halk Meclisi adına konuşan Emin Bagok, saldırı ve işgal girişimleriyle Kürt halkının özgürlük mücadelesinin bitirilemeyeceğini söyledi. Bagok, “Bulunduğumuz her yerde saldırı ve işgal politikalarını boşa çıkarmak için alanlarda olalım. Bedeli ne olursa olsun, bu halk özgürlük sevdasından asla vazgeçmeyecek“ diye konuştu.

Hukukçu ve insan hakları savunucusu Yavuz Fersoğlu ise Erdoğan‘ı destekleyen Batılı devletlerin de Kürdistan‘da işlenen insanlık suçlarına ortak olduğunu söyledi.

Protesto mitingi, “Bijî berxwedana Şengalê“, “Türk ordusu Kürdistan‘dan defol“ sloganlarıyla sona erdi.