Bonn'da mülteciler için yürüyüş: Ölümleri durdurun!

Almanya Bonn'da Akdeniz'deki mülteci ölümlerine karşı sokağa çıkıldı.

Almanya'nın Bonn kentinde "Akdeniz'deki Ölümleri Durdurun- Mülteciler Hoş geldiniz!" çağrısı ile dün eylem düzenlendi.

Yüzlerce Almanın katıldığı eylemde, insan hakları ve mülteci  hakları organizasyonlarının yanı sıra  Alman Sol Parti-Die Linke, Yeşiller ve Sosyal Demokrat SPD, yine gençlik örgütleri katıldı.

'İNSANLIK İÇİN BÜYÜK AYIP'

Eylem şehir merkezindeki Marktplatz'da bir miting ile akşam saatlerinde başladı. Daha sonra  Almanya ve Avrupa Birliği mülteci karşıtı politikaları  aleyhine atılan slogan ve pankartlarla protestocular Friedenplatz'a geldi. Buradaki konuşmalarda, Avrupa'ya umut yolculuğuna çıkanların Akdeniz'de boğulmaya devam ettiğine, bunun insanlık için büyük ayıp olduğuna dikkat çekildi.

'HAZİRAN'DA 600 ÖLÜM!'

Sadece Haziran ayı içerisinde Akdeniz'de 600 mültecinin hayatını kaybettiğine değinilen konuşmalarda, "LifeLinie -Yaşam Gemisi  yüzlerce hasta insanı kurtarmaya çalışırken engellenmiş, kaptanı mahkeme önüne çıkarılmıştı" denildi.

HÜKÜMETLERE TEPKİ

Yürüyüşçüler, mülteci ölümlerinden Alman İçişlei Bakanı Seehofer, İtalyan İçişleri Bakanı Salvini ve  Avusturya Başbakanı Kurz'u sorumlu tuttular. Mülteci karşıtı politikaları yürürlüğe koyan Avrupa'daki sağ ve Hıristiyan-Birlik partileri de kınandı.

Eylemde, mülteciliğin nedenleriyle de mücadele etmenin önemine işaret edildi.

Yürüyüşün son durağı Frankenbad'daki mitingde de, insan hakları ve mülteci hakları aktivistleri, mültecileri kurtaran gemi kaptanı ve Suriyeli bir mülteci konuştu.

Suriyeli mülteci, dayanışmanın önemine değinirken, kaptan da hükûmetlerin uyguladığı politikalara tepki gösterdi.

'BU KADAR KATILIM UMUT VERİCİ'

Katılımcılar arasında Bonn Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Doktora Öğrencisi Simon Stern, "Mülteci karşıtı politikacılara ve hükûmetlere geri adım attırmak için bu kadar canlı katılım çok umut verici" dedi.