Bremen’de Şengal protestosu

Almanya’nın Bremen kentinde Şengal katliamı yıldönümünde protesto edildi.

Şengal katliamının yıldönümünde Almanya’nın Bremen kentinde düzenlenen eylemle protesto edildi.

Bremen HBF önünde düzenlenen eylem, Şengal katliamında yaşamını yitirenler anısına bir dakikalık saygı duruşu ile başladı.

Eylemde bir konuşma yapan Avrupa Êzidîler Koordinasyonu’ndan Cercur Cemil, Êzidî inancına sahip 5 bin Kürdün katledildiği, 100 bin insanın hala zor şartlar altında kamplarda yaşamak zorunda bırakıldığı ve 6470 ile 7000 kişinin kaçırıldığı, kaybedildiği, 400 binden insanın yerinden edildiğini, 2800’den fazla Êzidî kadın ve kızının hala kayıp olduğuna dikkat çekti.

Belçika ve Hollanda parlamentolarının katliamı insanlık suçu olarak tanımasına rağmen, en yoğun Êzidî nüfusunun yaşadığı Almanya’nın kör, sağır politikası uyguladığını da vurgulayan Cercur Cemil, “Alman devletinin kendi anayasasından kaynaklı sorumluluğunu yerine getirmelidir” dedi.

Katliamların yeniden yaşanmaması için Şengal özerk yönetiminin tanınması ve güçlenmesi gerektiğini de vurgulayan Cercur Cemil, Avrupa’da yaşayan Kürt hukukçu, aktivist, siyasetçi ve demokratik kitle örgütlerine, Şengal halkının kendisini koruması, katliamda yer alan Türk devleti, çete uzantıları ve yerel ortaklarının uluslararası mahkemelerde yargılanması için tüm girişimleri yapma çağrısında da bulundu.