Brexit‘e İskoçya ve Kuzey İrlanda‘da tepkiler yükseliyor

Brexit anlaşmasını reddeden İskoçya ve Kuzey İrlanda’da AB’den çıkışın bağımsızlık için fırsat olduğu tezi güç kazanıyor.

Büyük Britanya’nın Avrupa Birliği’nden (AB) çıkışının dünden itibaren resmen yürürlüğe girmesi ardından birlik içinde kalma yanlısı olan İskoçya ve Kuzey İrlanda’da bağımsızlık fikri güçleniyor.

AB’den çıkışa (Brexit) dair varılan son anlaşma, İskoçya ve Kuzey İrlanda parlamentolarında geçen yılın son gününde yapılan oylamalarda reddedilmişti. İngiltere’nin yanı sıra Büyük Britanya’yı oluşturan dört ülkeden sadece Galler’de Brexit anlaşmasına onay verildi.

İskoçya Ulusal Meclisi’ndeki oylamada oy kullanan 122 parlamenterden sadece 30’u Brexit anlaşmasına onay verirken, aralarında İşçi Partisi, Yeşiller ve Liberal Demokratların da karşı yönde oy kullanması dikkat çekiyor.

'İSKOÇYA LEHİNE HİÇBİR ŞEY YOK'

İskoçya’nın bağımsızlığına dair yeni bir referandum düzenlenmesi için baskıyı arttıran Başbakan Nicola Sturgeon, Brexit’in İskoç halkının çıkarına olmadığına dikkat çekmişti. İskoçya Ulusal Partisi (SNP) üyesi başbakan, Brexit’in ülkesinin ekolojik, ekonomik ve sosyal çıkarlarına ciddi zarar verdiğini ve partisinin buna ‘suç ortağı’ olmayacağını vurgulamıştı.

Sturgeon’un yanı sıra partisi SNP’den Noel dolayısıyla yayınlanan mesajlarda, İskoçya’nın bağımsızlığı için ‘zamanın geldiği’ vurgusu yapılmıştı. İskoç yönetimi, 2016 yılındaki Brexit referandumunda yüzde 62’yi aşkın oranda AB’de kalınması yönünde oy kullanan İskoçya’nın yeniden bir bağımsızlık referandumu düzenlemesi için Londra’ya baskıyı arttırıyor. Son olarak 2014 yılında yapılan ve yüzde 44,7 ‘evet’ oyunun kullanıldığı bağımsızlık referandumunun yenilenmesi halinde İskoçların büyük oranda Britanya’dan ayrılma yönünde oy kullanacağı tahmin ediliyor.

Benzer şekilde Kuzey İrlanda parlamentosundaki oylamada da 38’e karşı 47 oyla anlaşmaya karşı çıkılmıştı. Kuzey İrlanda’nın Brexit’e tepkisinin başında AB üyesi olan İrlanda ile sınırlarda yeniden kontrollerin başlayacak olması geliyor.

Brexit anlaşmasına İrlanda ile birleşme yanlısı Sinn Fein’in yanı sıra normalde Büyük Britanya’da kalınmasından yana olan Demokratik Birlik Partisi (DUP) üyesi bazı parlamenterlerin de karşı çıktığı bildiriliyor.