Britanya KHM 13. Kongresini yaptı

Britanya Kürt Halk Meclisi 13. Olağan Kongresi 3 ülke 6 şehirden delegelerin katılımıyla gerçekleşti. Kongrede Miraz Serhat ve Elif Sarican delegelerin oyuyla eşbaşkanlığa seçildi.

İngiltere, İskoçya ve Galler’de bulunan Kürt Halk Meclisleri’nin çatı örgütü Britanya Kürt Halk Meclisi 13. Olağan Kongresi’ni Londra KCC binasında yapıldı. Devrim ve demokrasi mücadelesi şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan kongre,  divan seçimi ile devam etti.  

Kongreye, İskoçya ve Galler ile birlikte Londra, Liverpool, Hull, Shefield ve Reading Halk Meclisleri, Kürt Kadın İnisiyatifi, PYD, KCDK-E Bakur ve Rojhilat delegeleri katıldı.  

Kürt halkının tarihsel bir süreçten geçtiğini ifade eden divan üyesi Ali Boyraz, Kürt halkının işbirlikçi çizgi ile büyük bir ihanet ile karşı karşıya olduğunu vurguladı. Kürdistan’a işgal saldırılarında KDP’nin rolüne dikkat çeken Boyraz, Türk devletinin bu işbirlikçi çizgi ile Kürdistan’a saldırılar düzenlediğini ifade etti.  

Divan’ın açılış konuşmasının ardından Siyasal Süreç Raporu okundu. Raporda, Türk devletinin Kürt halkına yönelik baskı, sindirme, katliam ve savaş politikaları ile çöktürme planını devreye koyduğu vurgulanarak, Kürt halkının soykırım ve imha saldırılarına örgütlük ve topyekun bir mücadele yürütmesi gerektiğinin altı çizildi. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik tecride dikkat çekilen raporda, tüm örgütsel yapıların sürecin ağırlığını ve tehlikesini görerek büyük bir direniş ve mücadele sürecine girilmesi gerektiği ifade edildi.  

‘TOPYEKUN MÜCADELE SÜRECİNDEYİZ’ 

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın esaretinin artık kabul edilemez olduğu ifade edilerek, AKP-MHP faşist rejimine ve işgal saldırılarına karşı topyekun mücadele sürecine girildiği vurgulandı. Siyasal süreç raporunun okunmasının ardından delegeler söz alarak değerlendirmeler de bulundu. Yapılan değerlendirmeler de özellikle işbirlikçi çizgiye değinilerek, bu çizgiye karşı dört parça Kürdistan halkının ortak tavır koyması gerektiği belirtildi.  

Civaka Azad’ın hazırladığı örgütlenme raporunun okunduğu kongrede, çalışmalara dair özeleştirinin daha güçlü verilmesi gerektiği ifade edildi. Kürt Halk Meclisleri’nin öncü rolünü oynaması gerektiği ifade edilen tartışmalar da, bir çok alandaki yetersizliğe dikkat çekildi. Kürt dilinin kurumlar da kullanılmamasının sert eleştiri konusu yapıldığı kongre de, Kürt dili üzerine kurumsal çalışmaların öncelikli olarak ele alınması gerektiği belirtildi.  

YENİ EŞBAŞKANLAR SEÇİLDİ  

Yapılan tartışmaların ardından örgütlenme ve mali rapor delegelerin onayına sunuldu. Raporların onaylanmasının ardından Britanya KHM’nin yeni eşbaşkanları için seçimlere gidildi. Tek liste ile gidilen seçimler de Britanya KHM Eşbaşkanlığı’na Miraz Serhat ve Elif Sarıcan seçildi. Seçimlerin tamamlanmasının ardından Eşbaşkanlar söz alarak, tarihsel bir süreçten geçildiğini ifade ederek, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a, gerillaya, zindanda direnenlere ve tüm yoldaşlarına layık olma sözü verdi.  

Kongre, “Biji Serok Apo”, “Şehit namirin”, “Kahrolsun işbirlikçi çizgi” sloganları ile sona erdi.