Britanya’nın en büyük sendikasından ‘Öcalan’a özgürlük’ talebi

Britanya’nın 1,3 milyon üyeli en büyük sendikası Unite The Union, 2021 konferansında Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için “afişli” dayanışmada bulundu.

Sendikanın 2021 konferansına İngiltere ve Kuzey İrlanda’dan katılan 700 delege, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fotoğrafı ve özgürlük talebinin yer aldığı afişlerle ayağa kalkarak dayanışmalarını ifade etti.

Sendikanın uluslararası sorunları tartıştığı oturum, Kürtlerle yapılan bu dayanışma eylemi ile başladı.

Yeni seçilen ilk kadın Genel Sekreteri Sharon Graham da afişi kaldıran delegeler arasında yer aldı. Genel Sekreter, “Öcalan’a özgürlük” talebiyle gösterilen dayanışmayı Twitter hesabında paylaştı.

Sendikanın Twitter hesabındaki mesajı şöyle:  “Konferans delegeleri Unite’in politikaları üzerine ‘Vakit geldi’ (#thetimeisnow) diyor, zira Türk devleti Öcalan’a özgürlüğünü vermeli ve Kürt halkının temsilcileri ile barış müzakerelerine yeniden başlamalı.”

Konferans sırasında ayrıca perşembe günü yapılan bir panelde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü, PKK’nin terör listesinden çıkarılması ve Kürt sorununa demokratik-barışçıl çözüm talebi dile getirildi.

Unite The Union, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a özgürlük kampanyasını başlatan sendika olarak da önem kazanıyor.

Öcalan’a Özgürlük Kampanyası 1,5 milyon üyesi bulunan İngiltere ve Galler’in en büyük sendikası olan Unite the Union ile 800 bin üyeli Genel İş Sendikası (GMB) tarafından Avam Kamarası’nda 2016’da yapılan bir açıklamayla start almıştı.

Kampanya halen resmi olarak milyonlarca üyesi olan UNITE, GMB, FBU, ASLEF, TSSA, RMT, USDAW, PROSPECT, GFTU, PCS, EIS, TUC, THOMPSONS SOLICITORS, CWU ve NEU adlı sendikalar tarafından yürütülüyor.

Eylül 2018’de Britanya Sendikalar Birliği'nin (TUC), 150. Kongresinde binlerce delege oy birliği ile 'Öcalan'a Özgürlük Kampanyası'na destek vermişti.