Britanyalı sendikalardan işgal saldırılarına tepki

Britanyalı çok sayıda sendikanın genel sekreteri, Türk Büyükelçiliği’ne bir mektup yazarak, Güney Kürdistan’daki saldırılara “kesinlikle son vermeye” çağırdı.

Aralarında “Freedom for Ocalan” inisiyatifi, Unite the Union, Usdaw, GMB Union ve CWU’nun olduğu çok sayıda Britanyalı sivil toplum örgütü, Türk Büyükelçi Ümit Yalçın’a ortak bir mektup gönderdi.

Mektupta, “Türk askerinin Irak egemenliğini ve uluslararası hukuku ihlal ederek Kuzey Irak'a yönelik mevcut saldırganlığı ve HDP çalışanı Deniz Poyraz'ın geçen haftaki korkunç cinayeti hakkındaki bilgilerden ciddi endişe duyduğumuzu belirtmek için yazıyoruz” denildi.

Güney Kürdistan’a yönelik işgal saldırılarında sivillerin zarar gördüğü, göçe yol açtığı ve kimyasal silahlar kullanılmış olabileceğini kaydeden Britanyalı sendikalar, Maxmur mülteci kampına yönelik saldırıyı da hatırlattı. “Bu haberler karşısında dehşete düştük” diyen sendikalar,  “Türk hükümetini Kuzey Irak'taki askeri operasyonlarını derhal durdurmaya, sivil merkezlere ve Irak'a yönelik saldırılardan kesinlikle vazgeçmeye çağırıyoruz” dedi.

17 Haziran’da HDP İzmir il binasına saldırıda katledilen Deniz Poyraz’ı da hatırlatan sendikalar, “Deniz Poyraz'ın HDP'nin İzmir'deki ofisinde öldürülmesiyle ilgili olarak, bunun, Cumhurbaşkanı Erdoğan hükümetini aktif olarak destekleyen MHP ile yakın ilişki içinde olan Bozkurtlar örgütünün bir mensubu tarafından gerçekleştirildiğini anlıyoruz. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Türk hükümetinin HDP'ye yönelik amansız saldırıları, karalamaları ve yaratılan düşmanca ve acı ortamda bu tür saldırıların yaşanması şaşırtıcı değil” ifadelerini kullandı.

HDP’lilere yönelik Kobanê Davası ve HDP’yi kapatma davasına da yer verilen mektupta, “Konfederasyonumuz ‘Trade Union Congress’ (TUC), iki yıldan fazla bir süre önce, bu konulardan bazılarıyla bağlantılı olarak tutuklu Kürt siyasi lider Abdullah Öcalan'ın serbest bırakılması ve yeniden bir barış sürecine girme olasılığını görüşmek üzere bir toplantı talep etmek için size yazdı” hatırlatmasında bulundu.

Toplantı yapmak bir yana bir cevap nezaketinde dahi bulunulmadığını belirten sendikalar, yeniden acil görüşme talep etti.

İngiliz hükümeti üzerinde de Türkiye konusunda baskıların “kesin bir şekilde” arttığını ifade eden sendikalar, “bizler bu çağrılara sesimizi katıyoruz ve bunu yapmaya devam edeceğiz” diye vurguladı.

İmzacılar şöyle:

Len McCluskey, Genel Sekreter, Unite the Union

Doug Nicholls, Genel Sekreter, GFTU

Mary Bousted, Genel Sekreter, NEU

Kevin Courtney, Genel Sekreter, NEU

Sarah Woolley, Genel Sekreter, BFAWU

Manuel Cortes, Genel Sekreter, TSSA

Mick Whelan, Genel Sekreter, ASLEF

Gary Smith, Genel Sekreter, GMB

Dave Ward, Genel Sekreter, CWU

Mark Serwotka, Genel Sekreter, PCS

Paddy Lillis, Genel Sekreter, USDAW

Mick Lynch, Genel Sekreter, RMT

Larry Flanagan, Genel Sekreter, EIS

Matt Wrack, Genel Sekreter, FBU

Clare Mellor, Yürütme Başkanı, Thompson's Solicitors