Depremde yaşamını yitirenler Bern'de anıldı

Depremde yaşamını yitiren on binlerce kişi Bern'de anıldı, ölümlerin sorumlusunun AKP-MHP iktidarı olduğu belirtildi.

Mereş merkezli meydana gelen ve Türkiye, Kurdistan, Suriye'de etkisini gösteren depremde yaşamını yitirenler İsviçre'nin başkenti Bern'de anıldı.


Kurdistanlı, Türkiyeli, İsviçreli ve farklı halklardan çok sayıda kurum temsilcisi ile depremde yaşamını yitirenlerin yakınlarının katılımıyla İsviçre Federal Parlamentosu'nun bulunduğu Bundesplatz'da bir anma düzenlendi. Yaşamını yitirenler için mumların yakıldığı anmada saygı duruşunda bulunuldu.

'ON BİNLERCE İNSAN İKTİDARIN POLİTİKALARI YÜZÜNDEN ÖLDÜ'

Bern Kürt Toplum Merkezi Eşbaşkanı Münir Ay tarafından yapılan konuşmada, on binlerce can kaybının sorumlusunun AKP-MHP iktidarının politikaları olduğunu söyledi.

Bern Yeşiller Kanton Milletvekili Haşim Sancar ise Türk devletinin açıklamış olduğu depremde yaşamını yitirenlerin sayısının gerçekleri yansıtmadığını ve bu sayının katbekat üstünde bir kayıp olduğunu söyledi.

'İNSANLAR YARDIMLAR ENGELLENEREK DE ÖLÜME TERK EDİLİYOR'

Yakınlarını kaybeden aileler adına Zeynal Mutlu da Türk devletinin depremin yıkıcılığına rağmen bölgeye günlerce müdahale ve yardımda bulunmadığına ve çok sayıda insanın enkaz altında bırakıldığına dikkat çekti. Mutlu, "Erdoğan faşist rejimi insanlarımızı bilerek ve isteyerek ölüme terk etmiştir. Bugün bölgeye giden yardımları engelleyerek insanları soğuk kış gününde ölüme terk etmek istemektedir" diye konuştu.

Alternatif Sol Parti, Şehit Aile Kurumu (Komaw), Alevi kurum temsilcileri, Tamilli dost gruplar adına yapılan konuşmalarla, Heyva Sor üzerinden yardım yapılması çağrısında bulunuldu.