Der Spiegel: Efrîn’de etnik ve kültürel temizlik yapılıyor

Almanya’nın önde gelen haber dergilerinden Der Spiegel, Türk devleti ve çetelerinin işgali altındaki Efrîn’e ilişkin bir haber-analize yer verdi. Dergi, Efrîn’de etnik ve kültürel temizlik yapıldığına dikkat çekti.

Bir yıldan fazladır Türk devleti ve ona bağlı çetelerin işgali altında bulunan Rojava Kürdistan’ın Efrîn kentinde yaşananlar artık yaygın Alman medyasında geniş yer buluyor. Almanya’nın yüksek tirajlı haber dergilerinden Der Spiegel’in internet sitesi, bir yıldır Efrîn’de yaşananlara ilişkin bir haber-analiz yayınladı.

Derginin muhabirlerinden Christoph Sydow tarafından kaleme alınan haberde Türk devletinin işgali ardından Efrîn’deki Kürt nüfusunun büyük kesiminin göç ettiği hatırlatıldı. Kürtlerin kentlerine geri dönüş hayalinden vazgeçmediğine dikkat çekilen haberde geçtiğimiz hafta ABD’nin DAİŞ karşıtı Uluslararası Koalisyon’daki eski özel görevlisi Brett McGurk’in “Foreign Affairs” dergisi için kaleme aldığı yazıda Efrîn’e ilişkin tespitlere vurgu yapıldı.

“Suriye’deki acı gerçekler” başlıklı yazıda McGurk, Efrîn’e yönelik saldırıların Türkiye’nin güvenliğine yönelik kaygılardan değil, bunun Erdoğan’ın ülkesinin sınırlarını genişletme isteği yüzünden gerçekleştiğini belirtmişti. Der Spiegel ise devamla “McGurk’in bu ifadeleri uzun bir süredir Kürtler ve uluslararası insan hakları grupları tarafından Efrîn’e yönelik dile getirilen tablonun ABD’in üst düzey bir yöneticisi tarafından onaylandığı anlamına geliyor” yorumunu yaptı.

‘ALEVİ VE ÊZİDÎLERİN MEZARLARI YIKILDI’

Bağımsız gözlemcilerin Efrîn’e gidişine Türk devleti tarafından izin verilmediğini hatırlatan haber-analizde, birçok kesim tarafından son bir yıldır sıkça dile getirilen bölgedeki etnik ve kültürel temizliğe ilişkin bilgiler verildi. Efrîn’de çekilen uydu görüntülerinin bölgede daha önce bulunan Alevi ve Ezîdîlere ait mezarların tahrip edildiği ifade edilen haberde dini, etnik ve kültürel temizliğin günlük hayatın bir parçası haline geldiği belirtildi.

Efrîn’deki cadde-mahalle isimlerinin Türkçeleştirildiği, okullarda Kürtçenin uzun bir süredir kaldırıldığı ve genellikle Türkçe dersler verildiği, radikal Müslümanlığın bölge halkına dayatıldığı, özelikle de kadınların büyük baskı altına alındığı ifade edilen haber-analizin sonunda PYD Eşbaşkanı Ayşe Heso’nun Efrîn’in özgürlüğüne ilişkin sözlerine yer verildi.

Hiso’nun kendisinin de 2018 yılının Mart ayında Efrîn’de kaçmak zorunda kalanlardan biri olduğu belirtilerek, Efrîn’de daha önce iş başında bulunan öz yönetimin mülteci kamplarında görevini uzaktan yapmaya çalıştığı ifade edildi. Son günlerde Efrîn’deki Türk asker ve çetelerine yönelik gerçekleşen saldırılara ilişkin de bilgiler veren Der Spiegel, Heso’nun şu sözlerini okuyucularına duyurdu: “Saldırılarımız direnişimizin bir parçası, Efrîn’i Türk birlikleri için bataklık hale getireceğiz.”