Die Partei’den Heyva Sor’a 250 bin Euro bağış

Almanya’nın siyasi partilerinden Die Partei, Rojava’ya destek amacıyla Heyva Sor a Kurdistanê’ye 250 bin Euro bağışta bulundu. Partinin genel başkanı Sonneborn sembolik çeki CDU’nun genel merkezi önünde Heyva Sor yöneticilerine verdi.

Avrupa Parlamentosu’nda sadece iki parlamenterle temsil edilen Almanya’nın siyasi partilerinden Die Partei (Parti) Türk devletinin 9 Ekim’de Kuzey-Doğu Suriye’ye yönelik başlattığı işgal saldırısından sonra bir bağış kampanyası başlatmıştı. Die Partei, toplanacak paraların Rojava’da faaliyette olan bir Kürt yardım kuruluşuna teslim edeceği sözünü vermişti.

Die Partei, geçtiğimiz günlerde topladığı bağışlara kendi bütçesinden de para ekleyerek 250 bin Euro’yu geçtiğimiz günlerde Heyva Sor a Kurdistanê (Kürdistan Kızılayı)’nın banka hesabına yatırdı. Partinin genel başkanı Martin Sonneborn ise Almanya’nı işgal saldırısı karşısındaki tutumunu kınamak için iktidar partisi Hristiyan Demokrat Birliği'nin (CDU)’nun başkent Berlin’de bulunan genel merkezi önünde hazırlanan sembolik bir çeki Heyva Sor çalışanları Vahdettin Kılıç ve Muharrem Aral’a verdi.

BAĞIŞIN 150 BİN EURO’SU DEVLET KASASINDAN KARŞILANACAK!

Kılıç bağıştan dolayı Sonneborn’e teşekkürlerini iletti. Sonneborn ise bağışlanan meblağın 100 bin Eurosu’nun başlattıkları yardım kampanyası çerçevesinde ilk iki günde topladıklarını, geri kalanın ise devletin partilere ayırdığı ödenekten karşılayacaklarını bildirdi. Bu yüzden de partilere devlet desteğini savundukları için çekin üzerinde “Teşekkürler CDU, teşekkürler SPD” yazısı yer aldı.

Partilerinin kasasından verdikleri 150 bin Euro’yu ancak iki yıl sonra devletin diğer partilere ayırdığı bütçeden kendilerine verileceğine dikkat çeken Sonneborn devletin ödenek sistemini şu şekilde açıkladı: “Bağışladığımız her 1 Euro’nun 96 Cent’ini devlettin diğer partilere ayırdığı ödenekten alacağız. Örneğin 100 Euro’da CDU ve SPD 30’ar, Yeşiller 10, AfD ise 4 veya 5 Euro daha az devlet desteği alacak. Devlet onların payından bizim bu bağışımızı karşılayacak.”

Türk devletinin işgal saldırısı sırasında yaralanan çocukların fotoğraflarını gördüğünü ve bundan etkilendiğini belirten Die Partei Genel Başkanı Martin Sonneborn “Boğazda oturan faşist Kürtleri bombalıyor” sözleriyle Ankara rejimini sert sözlerle eleştirdi. İşgal saldırısında Alman silah ve askeri araçlarının da kullanıldığına dikkat çeken Sonneborn “Suriye’ye gidemiyorum, ancak Heyva Sor a Kurdistanê’ye güvenim tamdır, paranın ihtiyaç duyulan amaçlarla kullanılacağına eminim” diye konuştu.

2004 yılında kurulan Die Partei kendisini “İş, hukuk devleti, hayvan hakları, elitleri destekleme ve temel demokratik girişim partisi” olarak tanımlıyor. Martin Sonneborn’ın yanı sıra Die Partei’nin Nico Semsrott isimli bir başka AP üyesi daha var. Her iki parlamenter Almanya’nın önde gelen hiciv sanatçıları olarak biliniyor.