Dresden, Bodensee, Bielefeld ve Helsinki’de Newroz coşkusu

Almanya’nın Dresden, Bodensee ve Bielefeld ile Finlandiya’nın başkenti Helsinki’de Newroz kutlandı.

Avrupa’da yaşayan Kürdistanlıların Newroz kutlamaları sürüyor.

DRESDEN

Almanya’nın Dresden kentinde Newroz kutlandı. Bu yılki Newroz kutlaması Şehit Halil Şen şahsında tüm Kürdistan şehitlerine adandı.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın da Newrozu’nu kutlayan Kürdistanlılar, “Önderliğimiz üzerindeki tecrit, tüm halkın üzerindeki tecrit olarak görülmeli. Ve tecrit bir an önce kırılmalı” mesajı verildi.

Dört parça Kürdistan’dan halkın katılımı ile gerçekleştirilen kutlamaya Almanlar da katıldı.

Kutlamada Dresden Demokratik Kürt Toplum Merkezi adına konuşmalar yapıldı.

Newroz’un Kürtler açısından anlamına ilişkin konuşmalar ardından kutlama müzik ve halaylarla sona erdi.

BIELEFELD

Almanya’nın Bielefeld kentinde bir araya gelen Kürtler ve dostları Newroz’u kutladı. Kutlamalarda Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan, tecride karşı açlık grevindeki siyasi tutsaklar selamlandı. Kutlama devrim mücadelesi şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşu ile başladı.

Bielefeld HBF önünde başlayan yürüyüşte sık sık “Biji Serok Apo”, “Biji Newroz”, “Be Serok jiyan na be” sloganları atıldı.

TEKO-JIN /TCŞ ve Bielefeld DKTM'nin organize ettiği kutlama yürüyüş ve miting şeklinde gerçekleşti. Kutlamaya Demokratik Güç Birliği (DGB) ve enternasyonalist Antifa Gruplar da destek verdi. Alman ve yabancıların büyük ilgisini çeken yürüyüş kortejindeki rengarenk flama ve bayrakları çevredekilerin alkışları ile desteklendi. 

Kasselbring’de ise bir miting düzenlendi. Mitingde, Bielefeld Halk Meclisi Eşbaşkanı Hatun Doğan, PYD’den İsa Rojava, TCŞ’den Serhad Civan, DGB’den İsmail Taş, Antifa gruplar adına Roza Roj ile siyasetçi Osman Ergin birer konuşma yaptı.

Newroz’un tarihi ve anlamıyla güncel gelişmelerin değerlendirildiği konuşmalar sık sık slogan ve zılgıtlarla kesildi.

Siyasetçi Osman Ergin konuşmasında Newroz’u Garê direnişçileri ve şehitlerine atfedildiğini söyledi. Kürt Halk Önderi Öcalan, şehit aileleri, özgürlük savaşçıları, kadınlar, işçiler ve emekçilerin de Newrozu’nu kutlayan Ergin, “Günün Dehak’ı Erdoğan rejimine karşı Medlerin 2633 yıl önce yaptığı gibi güçlerini birleştirerek, Çaǧdaş Kavalar olarak bu zulüm egemenlerine son verme mücadelesi yürütmek gerekiyor” dedi.

Newroz kutlaması şehit ailelerinin yaktığı ateş çevresinde tutulan halaylarla sona erdi.

BODENSEE

Almanya’nın Bodensse kentinde de Kürdistanlılar Newroz’u kutladı.

Bodensee Mesopotamisches Kültür Zentrum’da (MKZ) saat 16:00’da bir araya gelen Kürdistanlılar Newroz’u ateş yakarak, halay çekerek kutladı.

HELSİNKİ

Finlandiya’nın başkenti Helsinki’de de Newroz coşkulu bir şekilde kutlandı. Çok sayıda kişinin katıldığı kutlamada halaylar çekildi ve sloganlar atıldı.