Erdoğan’a silah üreten Rheinmetall protesto edilecek!

Erdoğan rejimiyle ortak tank üretmeyi planlayan Almanya’nın en büyük silah üreticisi Rheinmetall’in Berlin’de 28 Mayıs’ta hissedarlarıyla yapacağı toplantı sırasında kitlesel protesto gösterileri düzenlenecek.

Kürdistan’dan Yemen’e, Meksika’dan Afrika ülkelerine dünyanın birçok savaş bölgesinde baskıcı rejimler için silah üreten Alman silah devi Rheinmetall, her yıl Mayıs ayının sonunda hissedarlarıyla başkent Berlin’de yıllık toplantısını gerçekleştiriyor. Savaş ve silah sanayisinin sermayedarları, 28 Mayıs Salı günü geçtiğimiz yıl olduğu gibi yine Maritim Hotel’de bir araya gelecek.

Rheinmetall’in yeni yatırımları ve projelerinin ele alınması beklenen toplantıları Alman savaş karşıtları ile barış aktivistleri “Dünyadaki savaşlar burada başlıyor” şeklinde adlandırıyor. Bu yüzden de Almanya’nın birçok kentinden aktivistler bu yıl da toplantının yapılacağı otelin önüne kadar sürecek gösteriler planlıyorlar.

‘RHEİNMETALL SILAHSIZLANMALI’

“Rheinmetall silahsızlanmalı” adını bu yıl gerçekleşecek protestoların merkezinde Rheinmetall’in Türk devleti ve Suudi Arabistan ile yaptığı işbirliği olacak. Rheinmetall’ye yönelik protesto yürüyüşü Salı günü saat 9’da Suudi Arabistan’ın Berlin’deki büyükelçiliği önünde başlayacak, daha sonra da Türkiye’nin Büyükelçiliği önünde devam edecek ve Maritim Hotel’in önünde düzenlenecek mitingle son bulacak.

Suudi Arabistan Yemen’de sürdürdüğü savaştan, Türk devleti ise Kürtlere yönelik saldırılar, özellikle de Rojava’ya yönelik işgal girişimlerinden dolayı protesto edilecek. “Stauffenbergstraße 26” adresinde bulunan Maritim Hotel’de saat 10’da başlayacak toplantı sona erene kadar protestoların sürmesi bekleniyor.

Savaş karşıtlarının amacı proteste ve sivil itaatsizlik eylemleriyle toplantıyı rahatsız etmek ve kararlar alınmaması sağlanmak. Bu yüzden “Rheinmetall silahsızlanmalı” adı altında bir araya gelen gruplar “Eğer mevzubahis insanların ölümüne neden olacak silah ticaretiyse, bizden size rahat yok” çağrısında bulundular.

Rheinmetall’in geçtiğimiz yıl ki toplantısına Türk devletinin Efrîn işgaline yönelik tepkiler damgasını vurmuştu. “Alman panzerleri Kürdistan’dan defol” pankartının açıldığı ve Alman devletinin Erdoğan rejimiyle işbirliğinin kınandığı gösteride kalabalık bir grup YPG/YPJ bayraklarıyla Maritim Hotel’e doğru yürüyüşe geçmişti.

Yürüyüşte ayrıca “Rheinmetall Rojava’dan defol” ve “Rheinmetall öldürüyor, Almanya onunla beraber katlediyor” gibi pankartlar dikkat çekmişti.

RHEİNMETALL’İN SUÇ SİCİLİ KABARIK!

Almanya’nın silah devi Rheinmetall, Federal Alman Hükümeti’nin onayıyla Erdoğan rejimiyle ortak tank ürütme işine girmişti. Erdoğan sarayında Rheinmetall’in yöneticilerini ağırlarken, Efrîn işgali öncesi Türk ordusunun tankları da modernize edilmişti.

Ayrıca şirketin ürettiği Leopard 2 tanklarıyla Efrîn’de uluslararası yasalar çiğnenerek birçok suça imza atılmıştı. Türkiye’nin yanı sıra son 10 yılda Suudi Arabistan, Cezayir ve Umman gibi sorunlu ülkelerle de “silah kardeşliğini” Rheinmetall’e Avrupa çapında tepkiler artıyor. Son dönemlerde Rheinmetall’in Almanya’daki fabrikaları önünde gerçekleşen sivil itaatsizlik eylemleri Hollanda ve Avusturya’ya da yayılmıştı.

Konuyla ilgili haber: