'Erdoğan ve katil ordusuna izin vermemeliyiz'

Avrupa'da yaşayan Kürdistanlılar, işgalci Türk devletinin Rojava ve Kuzey-Doğu Suriye'ye yönelik saldırılarını protesto etmek için alanlara çıktı.

FREİBURG

Almanya'nın Freiburg kentinde Rojava işgalini protesto etmek için beş bine yakın kişi serhildan ruhuyla alanlara aktı. Alte Synagoge meydanında bir araya gelen binlerce kişi "Türkiye Rojava'dan çık" pankartı ile çarşı merkezine kadar yürüdü. Kadın ve çocukların kanlı beyaz önlükler giydiği yürüyüşte yüzlerce bildiri de dağıtıldı. Şehir merkezinde eylemciler adına yapılan açıklamada, Rojava'da Türk ordusunun Kürtlere karşı soykırım amacıyla saldırdığı vurgulanırken, buna karşı QSD öncülüğünde verilen tarihi direnişe de tüm insanlığın sahip çıkması gerektiği belirtildi.

AUGSBURG

Almanya'nın Augsburg şehrinde Königsplatz'da bir araya gelen onlarca Kürdistanlı, Türk devletinin Rojava'ya yönelik işgal harekatını protesto etti. "Katil Erdoğan", "Rojava faşizme mezar olacak" sloganlarının atıldığı eylemde, Kürdistan bayrağı ile YPJ-YPG bayrakları açıldı. Anti-faşistler grubu ile Almanların da destek verdiği protestoda serbest kürsü kuruldu. Burada yapılan konuşmalarda Almanya'nın Türk devletine karşı tavır alması ve askeri antlaşmaların bir an önce iptal edilmesi gerektiğine dikkat çekildi.

SAARBRÜCKEN

Almanya'nın Saarbrücken kentinde Türk devletinin işgal girişimi protesto edildi. Europagaleri’nin önünde toplanan bini aşkın Kürdistanlı ve dostları Türk devletinin Rojava işgal girişimine karşı öfkelerini haykırdı. Saarland Kürt toplumu merkezi tarafında organize edilen protesto eylemine dört parça Kürdistan'ın farklı kurum ve kuruluşunun yanı sıra, Aktion 3. Welt, Saarland Mülteciler konseyi, Antifa Saar, MLKP, DKP gibi Alman kuruluşlar da katıldı. Eylemde, Aktion 3. Welt adına yapılan konuşmada, herkesin Türk devletinin işgaline karşı bir duruş sergilemesi gerektiği vurgulandı. Saarland Mülteciler Konseyi, MLPD ve Alman Komünist Partisi (DKP) adına yapılan konuşmalarda da Kürt halkının yanında olduklarına dair mesajlar verildi.

BREMEN

Almanya'nın Bremen kentinde de Rojava'ya yapılan saldırılar kınandı. Bremen Parlamentosu önünde yapılan eyleme, binlerce Kürdistanlının yanı sıra Ermeni temsilcisi Heiko, Bremen varil platformu adına Barbara Heller, Bremen Cemevi adına Songül Arslan, freday dur futture (küresel ısınmaya karşı dernek) temsilcisi ve Bremen Die Linke milletvekileri de katıldı.

Eylemde yapılan konuşmalarda ulusal birliğe acil ihtiyaç olduğu belirtildi. Rojava halkının yalnız olmadığına dikkat çekilen konuşmalarda, "YPG'nin elinde olan DAİŞ çeteleri cezaevlerinden kaçarsa en çok zararı Avrupa görecektir. Ortadoğu'da yüz yıllardır kurulan dengeler yıkılmak üzere, bunu da Rojava devrimi gerçekleştirdi. Orada bir Kürt realitesi var ve resmi olarak BM tarafından kabullenmeli. Savaşın bitmesi için harekete geçilmeli" denildi.

HAMBURG

Türk devletinin Rojava’ya yönelik işgal girişimleri Almanya’nın Hamburg kentinde düzenlenen kitlesel bir gösteriyle kınandı. Sternchanze istasyonu önünde başlayan yürüyüşe 10 bine yakın kişi katıldı. Kürdistanlılar ve Almanların yanı sıra değişik halklardan aktivistlerin de katıldığı yürüyüşün başında Hamburg Eyaleti’nin Sol Parti Milletvekili Cansu Özdemir ve Hamburg Alevi Toplumu temsilcisi Mahmut Erdem Türk devletinin saldırılarını kınayan konuşmalar yaptı.

Yüzlerce YPG bayrağının açıldığı, sık sık “Faşizme karşı omuz omuza”, “Yaşasın devrimci dayanışma” ve “Yaşasın Rojava Devrimi” gibi sloganların atıldığı yürüyüşte kitle Türk konsolosluğuna doğru yürümek istedi. Polisin engeliyle karşılaşan göstericiler bunun üzerine kentin işlek caddelerinden “Mönckebergstraße”de oturma eylemi yaptı.

KİEL

Almanya’nın Kiel kentinde Kürdistanlılar ve dostları Türk devletinin saldırılarını kitlesel bir yürüyüşle protesto ettiler. Merkez tren garı önünde başlayan yürüyüşe Almanlar da ilgi gösterirken Kiel Alevi Topluluğu, Kürdistan Dayanışma Komitesi, anti-faşist gruplar, Russische Gemeinde, Die Linke, AGIF ve Kurdische Gemeinde de destek verdi.

Binlerce kişinin katıldığı yürüyüşte “Katil Erdoğan” ve “Biji Berxwedana Rojava” gibi  sloganlar atıldı. “Rathaus Platz” meydanına kadar süren yürüyüşün sonunda yapılan konuşmalarda Türk devletinin işgal saldırılarına karşı herkesin başlatılan direnişe destek verilmesi istendi.