Avrupa'da 15 Ağustos kutlamaları-YENİLENDİ-II

Erivan, Londra, Strasbourg, Paris'in Evry banliyösü, Kassel, Darmstadt, Leipzig, Limassol, Den Haag kentlerinde 15 Ağustos kutlandı.

Avrupa’daki Kürdistanlıların 15 Ağustos kutlamaları ve Türk devletinin işgal saldırılarını protesto eylemleri sürüyor.

ERİVAN

Ermenistan’ın başkenti Erivan’da Mala Gel bahçesinde 15 Ağustos kutlandı. Bir toplantı ile başlayan kutlama saygı duruşu ile devam etti.

Toplantıda Şêwra Gelê Kurd eşbaşkanı milletvekili Kinyas Hasanov , Kurdistan Komite eşbaşkanı Silo Dirboyan ve Özgür Kadın Birliği adına Seyran Celad günün anlam ve önemi üzerine birer konuşma yaptı.

“15 Ağustos diriliş bayramının başta bu günün mimarı Rêber Apo’ya kutlu olsun diyoruz. Bugünü diriliş bayramı yapan ‘ilk kurşunun’ kahraman komutanı Agit yoldaş şahsında, Mam Zeki ve Ağustos ayı ve tüm özgürlük şehitlerini anıyor ve bugünü onlara kutluyoruz” denildi.

15 Ağustos ile başlayan mücadelenin sadece Kürt halkı için değil, Kürdistan ve bölge halkları için de umut olduğu belirtildi.

Toplantıdan sonra kutlama halay çekilerek devam etti.

LONDRA

İngiltere’nin başkenti Londra’da da 15 Ağustos kutlandı. Londra Kürt Halk Meclisi tarafından 15 Ağustos Atılımının yıldönümü dolayısıyla Cambridge bölgesinde piknik düzenlendi. Piknik alanına Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın posterleri, PKK, YPG, YPJ bayrak ve flamaları asılırken, alana 15 Ağustos’un efsanevi Komutanı Mahsun Korkmaz’ın (Agit) posteri asıldı.

Kutlama, Komutan Agit şahsında tüm devrim şehitleri anısında bir dakikalık saygı duruşu ile başladı. Halaylar başlayan şölende sık sık, “Biji serok Apo”, “Biji PKK”, “Şehit namırın”, “Jin jiyan azadi” sloganları atıldı.

Şölende ilk konuşmayı yapan Londra Kürt Halk Meclisi Eşbaşkanı Yalçın Tatvan, 15 Ağustos gerilla hamlesinin sadece Kürdistan halkı açısından değil, Ortadoğu halkları açısından bir devrimler çağı başlattığını belirtti. Kürt halkının özgürlük mücadelesinin başarıya ulaşmasında hiç bir gücün engel olamayacağını ifade eden Tatvan, “Bize direniş geleneği ve onurlu bir yaşamı ören tüm bu direniş ve mücadele şehitlerini büyük bir saygı, sevgi ve minnetle anıyoruz” dedi.

Kürt Kadın Hareketi adına konuşan Britanya Kürt Halk Meclisi Eşbaşkanı Eşbaşkanı Elif Xeyal, 15 Ağustos hamlesinin büyük komutan Agitlerle başlayıp Beritan çizgisinde kadın direnişini, Zilanlarla kadın fedailik çizgisini açığa çıkardığını vurguladı.

Konuşmaların ardından Kültür Komisyonu’na bağlı sanatçılar tarafından 15 Ağustos ve gerillaya atfen yazılmış şarkılar okundu. Yüzlerce kişinin halaya durduğu şölende komünal bir şekilde hazırlanan yemekler sunuldu.

Çocuklar için özel eğlenceler düzenlenen şölende, bilgi yarışması ve teatral gösterimler gerçekleşti. Dengbej dinletisinin de düzenlendiği kutlamada futbol turnuvası gibi çeşitli spor aktiviteleri gerçekleşti. Kutlamaya Cambrdige ve Brighton’dan da Kürdistanlılar katıldı.

STRASBOURG

15 Ağustos Atılımı Fransa’nın Strasbourg kentinde düzenlenen bir etkinlik ve piknikle kutlandı.

Kürdistan devrim şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşuyla başlayan etkinlikte yapılan konuşmalarda, 15 Ağustos Gerilla Atılımı’nın, “İlk Kurşun” olarak Kürt Özgürlük tarihine geçtiği vurgulandı. İlk kurşunun Kürdün ilkin kendi köleliğine sıktığının altı çizilen konuşmalarda, bundan dolayı Önder Apo’nun 15 Ağustos Atılımı’nı Kürt Miladı olarak tanımladığı belirtildi.

Kutlama halaylarla sona erdi.

EVRY

Fransa’nın başkenti Paris’in Evry banliyösünde 15 Ağustos Atılımı’nın yıldönümünü yüzlerce Kürdistanlı kutladı. Kutlamada halaylar çekildi, zılgıtlar atıldı.

KASSEL

Almanya’nın Kassel kentinde de 15 Ağustos Atılımı’nın yıldönümü kutlandı.

Almanya’nın Kassel kentinde Demokratik Kürt toplum merkezinde saat 17:30’da bir arya gelen Kürdistanlılar, Komutan Agit (Mashun Korkmaz) şahsında Kürdistan devrim şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulundu.

15 Ağustos Atılımı’na ilişkin konuşmalar ve sinevizyon gösteriminin yapıldığı kutlama yerel sanatçıların sahne almasıyla halaylarla sona erdi.

DARMSTADT

Almanya’nın Darmstadt kentinde de 15 Ağustos kutlandı.

Kürt Kültür Derneği’nde düzenlenen kutlamaya çok sayıda kişi katıldı.

Komutan Agit şahsında özgürlük şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan kutlamada 15 Ağustos’un önemine ilişkin konuşmalar yapıldı.

Etkinlik  biji serok apo biji berxwedana 15tebaxe

Şehid namirin sloganleri sik sik atildi en son bölge muzik gruplerin dinlettigi muziklerla son buldu

DEN HAAG

Hollanda’nın Den Haag kentinde de 15 Ağustos kutlandı.

Zuiderpark’ta yapılan piknikli kutlama şehitler anısına saygı duruşu ile başladı.

DemNed Eşbaşkanı Hüseyin Yıldız kutlamada yaptığı konuşmada 15 Ağustos Atılımı’nın tarihine ilişkin bir konuşma yaptı.

Yıldız, ilk kurşunun köleliğe sıkıldığını belirtti.

LEIPZIG

Almanya’nın Saksonya Eyaleti’nin Leipzig kentinde Kürdistanlılar ve dostları, 15 Ağustos Atılımı’nın yıldönümünü kutladı.

Büyük bir coşku ile gerçekleştirilen kutlamada çeşitli yarışmalar da düzenlendi.

Kutlamada sık sık sloganlar atıldı.

LİMASSOL

Kıbrıs’ın Limassol kentinde de 15 Ağustos kutlandı.

Torodos eteklerindeki kutlamaya Kürdistanlılar ve dostları katıldı.

Bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan kutlamada Kürt siyasetçi Lezgin Serhat bir konuşma yaptı. 15 Ağustos’u kutlayan Serhat, “15 Ağustos Atılımı’nda atılan ilk kurşunun sadece düşmana değil, aynı zamanda kendi içinde parçalanan, kendi özünden, değerlerinden ve kimliğinden uzaklaşan Kürt halkına da sıkıldı” dedi.

Şehit Delil Botan gençlik komitesi adına yapılan açıklamada Komela Ciwan’ın başlatmış olduğu "Werin Cenga Azadiyê" hamlesine katılımın tarihi bir sorumluluk olduğu ve tüm Kürdistan gençliğinin bu hamleye seferberlik ruhuyla katılım yapılması çağrısında bulunuldu.

Çocuklardan oluşan Koroya Teofilos ile yerel sanatçılar, TEV-ÇAND sanatçısı Bengi Agiri'nin sahne alması ardından sloganlarla sona erdi.