FCK 4. Olağan Kongresi direnenlere adandı

Federasyona Civakên Kurdistanî (FCK) 4. Olağan Kongresi direnenlere adanırken, Federasyona Gelên Kurdistanî (Fed-Gel) olarak isim değişikliğine gidildi.

Almanya’nın Stuttgart kentinde Güney Almanya FCK Bayer/Baden-Würtenberg 4. olağan kongresini gerçekleştirdi.


Kongre Stuttgart, Esslingen, Tübingen, Reutlingen, Freiburg, Heilbronn, Nürnberg Ulm, Bodensee’den gelen onlarca delegenin katılımıyla gerçekleşti. Meclislerin yanı sıra Die Linke, EMMp gibi Alman sol partilerden de katılım oldu. 

Kongrenin açılış konuşmasını KCDK-E adına Murat Ceylan yaptı. Ceylan, "FCK 4. Kongresi'ni başta Türkiye zindanları olmak üzere dağlarda ve her gün sokaklarda direnen halkımızın özgürlüğüne adıyoruz" dedi. 

Murat Ceylan, Kürdistan’da devam eden işgal ve imha saldırılarını durdurmak için alanlardan geri çekilmeyeceklerini vurgulayarak, gerillanın direnişine ses verilmesinin önemine değindi. 
Aysel Doğan’ın cenazesine yapılanların asla ve asla unutulmaması gerektiğini belirten Ceylan, "Aysel Arkadaşın hayallerini gerçekleştireceğiz, mücadelesini hep beraber devam ettireceğiz" dedi. 
Kongreye kimi kurumlar da mesaj gönderdi. 

Kongreye katılan siyasetçi Selim Sadak da söz alarak işgal saldırısını kınadı ve KDP’nin ihanetiyle bir utanç tablosu sergilediğini söyledi; "Para için onurunuzu ve şerefinizi sattınız. Biz bunu affetmeyeceğiz" dedi.

15 Mayıs Kürt Dili Bayramı'nı kutlayan Sadak, Avrupa'daki Kürt halkına da seslenerek çocuklarıyla Kürtçe konuşup yürüyüşlere ve derneklere katmalarını rica etti. "Tutsaklara ve gerillalara daha çok sahip çıkmalıyız" diyen Sadak, "Bunları yapmazsak Allah da bizi affetmez. Biz Alevisi, Êzidîsi, Sünnisiyle hepimiz biriz. Bunları yaparsak gerillaların da yükünü hafifletmiş oluruz. Her şeyi çocuklarımızın sırtına yüklemek beraberinde daha çok şehadeti getirir. Kuşkusuz her zamankinden daha çok ayağa kalkmalıyız. 

TJK-E adına konuşan Gülay Akdemir de Aysel Doğan şahsında kadınların onurlu direnişini selamlayarak dün Dersim'de yapılan vahşete karşı vicdanların sustuğu faşist bir zamandan geçildiğini belirtti. Akdemir, “Kadınların onurlu direnişi karşısında bütün faşist sistemler korkuyor. Aysel Doğan da Türk devleti açısından böyleydi. Biz Doğanların ardıllarıyız” dedi. 

Die Linke Milletvekili Bernd Rixinger de kongre salonunda bulunanları selamlayarak konuşmasına başladı. Rixinger, şunları belirtti: “Mücadelenizi yürekten selamlıyor ve güç diliyoruz. Bir aydan fazladır Erdoğan hükümeti Kürt gerillaları üzerine yoğun bir savaş başlatmış. Buradan diyorum ki, tek terörist Erdoğan ve yandaşlarıdır. Kürtler ve PKK terörist değildir. Faşistlik ve barbarlık yapanlar teröristtir. Ben bir keresinde Selahattin Demirtaş ile konuşmuştum. Bana şunu dedi; “ben hapse girecem, gidişat onu gösteriyor. Bir kaç ay sonra gördüm ki hapse girdi. Bu kesinlikle kanunsuz ve hukuksuzca oldu. Gene A. Öcalan ve tüm siyasi tutsaklar, Selahattin Demirtaş’ı selamlıyor, özgürlük diliyorum. Bir diğer üzücü konu ise, Almanya’da devam eden PKK yasağı olmasıdır. PKK terör listesinden görülmesi maalesef üzücü. PKK, bizim gibi solcu ve halkının özgürlüğünü istiyor." 

Konuşmaların ardından federasyonun bir yılık eylem ve programını anlatan sinevizyon gösterimi yapıldıktan sonra gelen talepler üzerine çoğunluğun katılımıyla Federasyona Gelên Kurdistanî (Fed-Gel) olarak isim değiştirdi. 
Delegasyonların katılımıyla seçime gidilen kongrede eşbaşkanlığa iki kişi seçilirken yedi kişilik de yönetim seçildi. 

Kongre, “Bijî berxwedana gerîla” sloganları ile son buldu.