FEDA Muharrem Ayı vesilesiyle Alevileri birlik olmaya çağırdı

Demokratik Alevi Federayonu (FEDA), Muharrem ayı vesilesiyle verdiği mesajda, bu ayın Aleviler için oldukça önemli olduğunu belirtti.

FEDA yazılı mesajında, Kerbela’yı hatırlatarak, “Alevi hakikati insanların bir arada yaşamaya başladıkları günden bu yana, her kim ki dilinden, dininden, inancından, kültüründen ve düşüncesinden dolayı katledilmiş ise, Muharrem Orucu onların anısına tutulan tarihi hafıza konumundadır” dedi.

Muharrem orucunun Kerbela öncesi ve sonrası yaşanan katliam ve soykırımlarda hayatını kaybetmiş “cümle canlara adanan bir yas orucu” olduğunu ifade eden FEDA, “Aleviler Muharrem ayında düğün yapmaz, saçını taramaz, banyo yapmaz, aynaya bakmaz, tırnak kesmezler. Et yemez, Kerbela Şehitleri’nin susuzluğunu içten hissetmek için su içmezler. Vücudun su ihtiyacını karşılamak için çay, hoşaf ve ayran gibi sıvı içeceklerle yetinirler” diye hatırlattı.

“Muharrem Orucu'nun sofrası, sade ve temel gıdalarla sınırlıdır. Zengin sofradan uzak durulur” diyen FEDA, şunları ifade etti:

“Alevi inancının doğal, demokratik ve ekolojist bu özellikleri nedeni ile Aleviler tarih boyunca katliam ve soykırımlardan geçirilmişlerdir. Bugünde benzer tehlikelerle karşı karşıyadırlar. Bu tehlike ve riskleri Hüseyin' i duruşla boşa çıkarabiliriz. FEDA olarak tüm Alevileri; ‘zulüm varsa her zaman Hüseyinlerde olacaktır’ umudunu büyütmeye çağırıyoruz. Kerbela öncesi ve sonrasındaki Alevi direniş geleneği; her zaman hak, adalet, eşitlik ve özgürlük mücadelesi ile vücut bulmuştur. Bu temelde tüm Alevi Canları hak, adalet, eşitlik, özgürlük ve hakikat arayışçılığında bir olmaya, birlikte mücadeleye çağırıyoruz.”