Finlandiya'da 'Aktifleştirme Modeli' kaldırıldı

Finlandiya'da işsizlerin haklarını kısıtlayan 'Aktifleştirme Modeli'ne karşı mücadele zaferle sonuçlandı.

Aralarında göçmen karşıtı Gerçek Finlandiyalılar'ın da bulunduğu sağ partilerin koalisyonundan oluşan eski hükümet, işsizler ve sendikaların tepkilerine rağmen 1 Ocak 2018'de işsizlerin haklarını kısıtlayan 'Aktifleştirme Modeli'ni yürürlüğe koymuştu.
Model işsizlere kesintisiz ödeme için 3 ay içinde 18 saat çalışmalarını ve aktif olarak iş aramalarını dayatıyordu. Bunu yerine getiremeyen işsizlerin ödentilerinde yüzde 4,6 oranında kısıntıya gidiliyordu.
İşsizlerin haklarını ortadan kaldıran uygulama tepkiyle karşılanmış, 'Vatandaş İnisiyatifi' kapsamında toplanan 140 bin imza parlamentoya verilerek yasanın kaldırılması talep edilmişti,

YÜZ BİNLERCE EMEKÇİ GREVE GİTMİŞTİ

Finlandiya Sendikaları Merkez Örgütü (FFC), hükümete uygulamaya son vermesi çağrısı yapmış ve talebi yerine getirilmezse greve gideceğini açıklamıştı.
Hükümetin geri adım atmaması üzerine de geçtiğimiz yılın 6 Şubat günü 24 saat greve gitme kararı almıştı. Yüz binlerce işçi greve gitmiş ve Helsinki'nin Senattorget Meydanı'nda hükümeti protesto eden gösteriler yapılmıştı.
Paniğe kapılan kapitalistlerin örgütü 'Företagarna', çalışanların grevlerinin siyasi olduğunu öne sürerek hükümetten grev hakkını sınırlamasını istemişti.  

KÜÇÜK ŞİRKETLER DE UYGULAMAYA KARŞI ÇIKMIŞTI

İsşizler ve sendikaların direnişiyle karşılaşan uygulamaya küçük şirketler de karşı çıkmıştı. 1055 şirketi kapsayan bir araştırma modelin beklenen sonucu vermediğini, küçük ve orta ölçekli işletmelerin yüzde 80'inin 'Aktifleştirme Modeli'ne karşı olduğunu göstermişti.
FFC'nin yaptığı araştırma, 2018 yılı içinde işsizlerden sadece yüzde 30'nun kendilerine dayatılan şartlara uyabildiğini göstermişti. Yaşlılar ve göçmenler arasında bu oran daha da düşük çıkmıştı.
Sosyal Demokratların öncülüğünde kurulan yeni koalisyon hükümeti,modelin etkisini araştırmak için bir komisyon oluşturmuştu.

İŞÇİ BULMA KURUMU ÇALIŞANLARI DA KARŞI

İşçi Bulma Kurumu'nda yapılan bir anket çalışması kurumda çalışanların yüzde 62'sinin modelin kaldırılmasından yana olduğunu göstermişti.
Tüm bu araştırma ve tartışmalardan sonra Sosyal Demokrat Parti'nin başbakanlığında kurulan hükümet, uygulamanın 1 Ocak 2020 günü itibarıyla kaldırılmasına karar verdi.
Halk Emekliliği Kurumu'ndan (FPA) yapılan yazılı açıklamada, yeni yıl itibarıyla Aktifleştirme Modeli uygulamasına son verildiği ve işsizlerin ödentilerinde kesinti yapılmayacağını duyuruldu.
Modelin kaldırılması dolayısıyla işsizlerin FPA ile ilişkiye geçmelerine gerek olmadığı belirtildi.