Floransa Belediyesi Öcalan'a özgürlük, Kürtlere özerklik istedi

İtalya'nın önemli belediyelerinden Floransa Belediye Meclisi 31 Temmuz'da aldığı kararla Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın serbest bırakılması ve Kürtlerinde haklarının ve özerkliklerinin tanınmasını istedi.

Floransa Belediye Meclis Üyeleri Miriam Amato, Tommaso Grassi, Donella Verdi, Giacomo Trombi tarafından 'Öcalan'a Özgürlük' talebiyle belediye meclisine bir önerge sunuldu. Bu talep, 31 Temmuz’da yapılan oturumda karara bağlanarak belediye sitesinde açıklandı.

Açıklamada, dört parçaya bölünen Kürtlerin haklarının verilmemesi nedeniyle 78'lerden itibaren Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan öncülüğünde bir Kürt Hareketi'nin varlığından bahsedildi.

Kabul edilen önergede, bu hareketin haklı olarak 1984 yılında tanınmayan haklarından dolayı silahlı mücadeleye başladığı, 90'lı yıllarda siyasi çözüm için onlarca kez ateşkes ve tek taraflı barış çağrıları yaptığı, bunun da Öcalan öncülüğünde geliştiği vurgulandı.

Belgede, özgürlük ve demokrasi talebiyle hareket eden bir mücadele arayışı sonucu İtalya'ya gelen Öcalan'ın buradaki hukuk çerçevesinde mülteci hakkı dolayısıyla korunması gereken bir hakkın tanındığı hatırlatıldı.

Kenya’dan kaçırılıp İmralı gibi bir 'ada cezaevinde’ tutulduğuna yer verilen belgede, Öcalan’ın tutukluluk koşulların rağmen barış ve demokrasi ısrarından vazgeçmediği ve PKK hareketini de buna göre yönlendirmeye çalıştığı kaydedildi.

Özellikle de son iki yılda, yıllarda yoğun tecrit ile aile ve avukat görüşmelerinin yapılmadığına vurgu yapılan belgede son yıllarda Türkiye'deki insan bak ihlallerine de atıfta bulundu.

Belgede Temmuz 2015- Ekim 2016 tarihleri arasında yaklaşık 500 bin insanın bölgeden uzaklaştırılması amacıyla şehirlerin boşaltıldığı hatırlatıldı.

30'a yakın yerleşim yerinin yakılıp yıkıldığı ve bombalandığı belirtilen belgede, buna rağmen Öcalan'ın savaşın durdurulması ve barışçıl siyasi bir çözüm için, büyük bir çaba sarf ettiği vurgulandı.

Belediyenin internet sitesinde yer alan açıklamada Efrîn'deki Türk işgal saldırılarına da yer verildi.

Floransa Belediye Meclisi üyelerinden Miriam Amato, (Potere al Popolo Grubu) ve Donella Verdi'nin (Firenza Riparte Grubu), yaptıkları açıklamada şunları ifade etti:

"Floransa Belediye Meclisi tarafından onaylanan kararla, Hükümet ve Dışişleri Bakanlığı'ndan, Türk makamlarına Kürdistan İşçi Partisi'nin (PKK) Lideri Abdullah Öcalan’ın serbest bırakılması için resmi bir talepte bulunmaları istenmiştir. Kent Konseyi, bu kararla on yıllardan bu yana Türk hükümetinin her türlü şiddet ve baskı biçimi ile sürekli saldırılara maruz kalan Kürt halkına yakınlığını bir kez daha resmi olan ilan etmiştir. Abdullah Öcalan'ın serbest bırakılması talebi, onun şahsında Kürt-Türk çatışmasına barışçıl bir çözüm arayışına ve son yıllarda Türkiye'de yaşanan baskılara maruz kalan, DAİŞ ile olan savaşa yoğun bir şekilde karışan tüm Kürt halkıyla dayanışmanın resmi beyanıdır. Ve aynı zamanda Türk hükümetine, Kürt halkının temsilcileriyle diyalogu yeniden açması, tüm azınlık haklarının koruması için de bir davettir.

Öcalan'ın yargılanmasına ilişkin olarak, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin 2003 yılında, Kürt liderinin yargılanmasının adaletsiz olduğunu, yasal temsiliyet hakkının sınırlı olduğunu ve hapsedilirken insanlık dışı şartlarla yüzleşmek zorunda olduğunu hatırlatmıştır. Son iki yıldır, Öcalan'ın hakları daha da sınırlandırılmış, artık ailesinden ya da avukatlarından ziyaret dahi yapılamamaktadır.

Bizim eylemimiz bu nedenle Kürt sorununun herkes tarafından doğru tanınması ve çözümü için yine dayanışmayı güçlendirmek içindir. Bu eylemimiz Kürt halkının tüm haklarının ve özerkliklerinin tanınması içindir."

Barış Ödülü ve 'Onursal Vatandaşlık' verilmişti.

İtalya'da şu ana kadar Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a çeşitli düzeylerde, siyasi kimliği ve barışçıl rolü nedeniyle 'Barış Ödülü'nün yanı sıra Palermo, Napoli, Palagonia, Reggio Emilia, Riace, Martano, Pinerolo, Campobasso ve Castelbottaccio belediyeleri tarafından 'Onursal Vatandaşlık' verilmişti.