Fransa, Almanya ve Avusturya’da işgal saldırısı protesto edildi

Fransa’nın Montpellier, Marsilya, Reims ile Almanya’nın Münih, Kassel, Darmstadt ve Avusturya’nın Graz kentlerinde Türk devletinin işgal ve soykırım saldırıları protesto edildi.

MONTPELLİER

Fransa’nın Montpellier kentinde Kürdistanlılar ve Fransızlar ortak bir protesto gösteri düzenledi. Collectif de solidarité avec le peuple Kurde, DKTM ve Delal Amed Kadın Komünü tarafından organize edilen yürüyüş Peyrou Pitot Parkı’ndan başladı ve Comedie Meydanı’na kadar sürdü. Sık sık “Katil Erdoğan”, “Terörist Türkiye”, “Rojava yalnız değildir”, “Her yer Rojava, her yer direniş”, “Kürtlere saldırılara son” sloganlarının atıldığı yürüyüşte çok sayıda bildiri dağıtıldı.

Fransız siyasi parti ve sivil kuruluşlarının temsilcilerinin de katıldığı gösteride Kürt halkıyla mesajı verildi. Comedie meydanında konuşan DKTM eşbaşkanı Cevat Güneş ise "Sonuna kadar bu barbar Türk rejimine karşı direneceğiz. İşgalcı Türk devletine karşı tüm insanlıktan yanayız diyen her kesi Rojava’ya destek vermesinin çağrısını yapıyoruz” dedi. PCF temsilcisinin bir konuşma yaptığı gösteride enternasyonalist bir grup Kürtçe şarkı söyledi. Gösteri atılan sloganlarla sona erdi.

MARSİLYA

Fransa’nın Marsilya kentinde ise akşam saatlerinde KCD-E’nin çağrısıyla Kürdistanlılar ve dostları Rojava için alanlara akın etti. Saat 18.00’de kentteki Avrupa Birliği temsilciliği önünde toplanan kitle “Rojava yalnız değildir” ve “Avrupa katliamlara sesiz kalma” şeklinde sloganlar attı. Kürt halk Önderi Abdullah Öcalan ve YPG/YPJ bayraklarını taşıyan göstericiler çok sayıda bildiri dağıttı. Gösteride konuşan CDK-F divan üyesi Ercan Ekmekçi protesto gösterilere daha güçlü katılım çağrısı yaptı.

REİMS

Fransa’nın Reims kentinde ise Demokratik Kürt Toplum Merkezi öncülüğünde Türk devletinin saldırılarını kınama amaçlı bir protesto yürüyüşü gerçekleşti. Çok sayıda Fransız parti ve sivil toplum kuruluşunun da destek verdiği yürüyüş Reims merkez garı önünde başladı ve çarşı merkezine kadar sürdü. Kitle yürüyüş boyunca Fransızca “Diren Rojava” sloganlarını atarken, ana caddeler bir süreliğine trafiğe kapatıldı. Gösteriye şu kuruluşlar destek verdi: Parti socialiste, Parti communiste, La france insoumise, Génération, Gauche Repiblicaine et Socialiste (GRS), Mouvement de la paix, Partizan ve Reims Alevi Federasyonu.

MANTES LA JOLIE

Fransa’nın Paris yakınındaki Mantes La Jolie bölgesinde de Türk işgali bir yürüyüşle protesto edildi. Kürtler ve dostlarının katıldığı yürüyüş, Mantes La Jolie Demokratik Kürt Toplum Meclisi (DKTM) ve Fransa Demokratik Alevi Federasyonu (FEDA) tarafından organize edildi. Yürüyüş kentin tren garından, belediye binasına kadar, Rojava direnişini selamlayan sloganlarla sürdü. Yürüyüş, Perşembe ve Cumartesi günü yapılacak olan eylemlere katılım çağrısıyla son buldu.

HANNOVER

MÜNİH

Almanya'nın Münih kentinde Türk devletinin Rojava'ya yönelik saldırıları protesto amaçlı Kürdistanlılar ve dostlarının düzenlediği gösteriler bugün de vardı. Kent merkezinde toplanan kalabalık bir kitle Türk devletinin işgal saldırısını kınarken, işgale karşı dünya halklarının sessiz kalmaması istendi. "Terörist Erdoğan Kürdistan’dan defol" ve "Bijî berxwedana Rojava" gibi sloganların atıldığı gösteride çok sayıda bildiri de dağıtıldı. 17 Ekim Cuma günü ise saat 17.00’de “Odeonsplatz” meydanından ABD Konsolosluğu’na bir protesto yürüyüşü gerçekleşecek.

KASSEL

Almanya’nın Kassel kenti ve çevresinde yaşayan Kürdistanlılar ile dostlarının Türk devletinin işgal girişimini protesto etmek için gerçekleştirdikleri gösteriler saldırıların sekizinci gününde de sürdü. Akşam saatlerinde Kassel Büyükşehir Belediyesi önünde toplanan kalabalık bir kitle Türk devletinin Kuzey-Doğu Suriye’yi işgal girişimini protesto etiler.

DARMSTADT

Almanya’nın Darmstadt kentinde ise genç kadınlar öncülüğünde Rojava’yı işgal saldırılarına karşı "Nehêle" (İzin Verme) hamlesi kapsamında bir gösteri gerçekleşti. Yüzlerce Kürdistanlının katıldığı gösteride şehir merkezinde bir yürüyüş düzenlendi. YPG ve YPJ bayrakları açıldı. Aschaffenburg’dan gençlerin de katıldığı gösteride #Nehêle etiketiyle hazırlanan ve üzerinda Almanca "Kadın Devrimi'ne saldırılara izin verme” yazılı pankart açıldı. Tevgera Ciwan ên Şoreşger ve Jinên Ciwanên Azad hareketleri geçtiğimiz günlerde Türk devleti ve çetelerinin saldırılarına karşı “Nehêle” (İzin Verme) adıyla bir hamle kampanya başlatmıştı.

GRAZ

Avusturya’nın Graz kentinde de Türk devletinin soykırım ve işgal saldırıları protesto edildi.

Herrengasse’de yapılan eylemde Avusturya Civaka Azad Eşbaşkanı Halis Sever bir konuşma yaptı.

Sever Kürt halkının mücadelesinin kutsal olduğunu ve sonucunu direnişin belirleyeceğin ibelirtti.

Bildirilerin de dağıtıldığı eylemde sık sık, “BİJİ YPG, YPJ”, “Türk ordusu Kürdistan’dan defol”, “Yaşasın YPG’nin mücadelesi”, “Yaşasın Serêkaniyê direnişi”, “Faşist, terörist Erdoğan”, “Yaşasın halkların birliği” sloganları atıldı.