Fransa’da Hevrîn Xelef Meydanı’nın açılışı 21 Eylül’de

Fransa’da Lyon Belediye Meclisi, bir meydana Kürt siyasetçi Hevrîn Xelef’in adını verdi. Açılışın 21 Eylül’de Belediye Başkanı tarafından yapılacağı bildirildi.

Lyon Belediye Meclisi yaz tatilinden önce 8 Temmuz’da gerçekleştirdiği son toplantısında Guillotière mahallesinde eski Citroen garajına doğru olan alandaki meydana Hevrîn Xelef adını vermeyi onayladı.

Xelef’in adını taşıyacak meydan Salomon Reinach sokağı ile Marseille sokağı köşesinde yer alıyor.

15 Kasım 1984 doğumlu Hevrîn Xelef, 12 Ekim 2019’da Girê Spî yakınında Türk devletine bağlı çete grupları tarafından vahşice katledilmişti. Demokratik Suriye Meclisi’nin yönetim kurulu üyesi olan Xelef aynı zamanda Suriye’nin Geleceği Partisi’nin Genel Sekreteriydi.

Lyon’un 7. Bölgesi’nin Belediye Başkanı Franny Dubot, “Savaş halindeki bir ülkedeki barış kampının bu sembolik figürüne selam olsun. Suriyeli, Kürt ve feminist, 35 yaşında katledildi” dedi.

Lyon Belediyesi Başkanı’nı uluslararası dayanışmadan sorumlu yardımcısı Sonia Zdorovdzoff, “7. Bölge ve Büyükşehir Belediyesi bu anma ile aynı zamanda Kürt halkının silahlı grup İslam Devleti ile mücadelesini selamlamak, Suriye’de barış ve demokrasi için çabalayan tüm kadın ve erkekleri kutlamak istiyor” dedi.

Xelef’in adı ilk kez Fransa’da bir meydana veriliyor. Meydanın açılışı resmi olarak Belediye Başkanı Gregory Doucet tarafından 21 Eylül’de saat 18.00’de yapılacak.

Lyon Kürt Dostluk Derneği Başkanı Thierry Lamberthod da kararı memnuniyetle karşıladı. Thierry Lamberthod, “Eğer bir Kürtler için ve Ortadoğu’da barış için bir ses sönerse, burada ve orada onun yolunu takip edeceğiz” diye belirtti. 

Lamberthod, Lyon 7. Bölge Belediyesi Başkanı Fanny Dubot’un öncülüğünde belediye halinde, Xelef’i tanıtan ve mücadelesini anlatan bir sergi açılacağını ifade etti.