Fransa’nın dört kentinde gasp protestosu

Fransa’nın başkenti Paris, Marsilya, Bordeaux ile Lorient kentlerinde sokaklara çıkan Kürdistanlılar ve dostları, AKP/MHP’nin Amed, Van ve Mardin’de belediye gasplarını protesto etmek için alanlardaydı.

AKP/MHP’nin Amed, Van ve Mardin’de belediyeleri gasp etmesi Fransa’nın Paris, Marsilya, Bordeaux ve Lorient kentlerinde protesto edildi.

PARİS

Paris’te bine yakın Kürdistanlı ve Türkiyeli devrimci, Türk devletinin Amed, Mardin ve Van belediyelerini gasp etmesini protesto etti. Republique Meydanı’nda toplanan protestocular, Bastille Meydanı’na kadar yapılan yürüyüşte, “AKP-MHP savaş koalisyonunu tarihin çöplüğüne göndereceğiz” dedi.

TJK-F, CDK-F, MRAP, Parti Communiste Français (PCF) Gençlik Kolları, Nouveau Parti Anticapitaliste (NPA), ADHK, AGİK, MLKP, AvEG-Kon, ATİK, FEDA, Proteleter Devrimci Duruş, CİK, SKB ve ODAK’ın katıldığı yürüyüşte kitle HDP flamasının ardından yürüyüşe geçti.

“Türk devleti hukuksuz bir şekilde insanlık suçu işliyor. Sessizliği kıralım”, “Türk Devleti’nin Kürdistan’daki işgaline son” pankartlarının yanı sıra; Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a özgürlük ve HDP flamalarıyla birlikte, çeşitli dövizlerin de taşındığı yürüyüş boyunca Fransızca konuşmalar yapıldı.

Yürüyüş sonrası Bastille Meydanı’nda toplanan kitle, şehitler anısına saygı duruşu yaptıktan sonra ortak metin okundu. CDK-F, ADHK, ACTİT, ATİK, FEDA ve ODAK adına konuşmalar yapılırken, Partizan ve Proteleter Devrimci Duruş Dergisi adına da mesaj okundu. Van İpek Yolu Belediyesi Eski Belediye Başkanı Veysel Keser de bir konuşma yaptı. Eylem, sloganlarla sona erdi.

MARSİLYA

Belediye gaspları Fransa’nın Marsilya kentinde Kürdistanlıların katılımı ile protesto edildi. Bine aşkın kişinin katıldığı eylemde sık sık ‘hepimiz HDP’liyiz’ sloganı atan eylemciler Kürt halkına yönelik devlet terörüne sert tepki gösterdi.

HDP’li belediyelerin işgal edilmesiyle birlikte hergün değişik eylemlerle kamuoyunu oluşturmak için günlerdir eylemde olan Güney Fransa’daki Kürdistanlılar yaşananlar karşısında sessiz kalmayacaklarını söyledi.

Miting alanında yapılan konuşmaların ardından “Diren ha Diyarbekir” şarkısı ve “Türk devleti Kürdistan’dan defol” , “Kürt belediyelerini işgal etmek demokrasiyi öldürmektir” pankartı eşliğinde yürüyüşe geçen bine aşkın kişi sık sık “Diktatör Erdoğan” sloganı attı.

Fransızların yoğun ilgi gösterdiği eylemde, HDP’ye dönük devlet terörünü anlatan binlerce Fransızca bildiri dağıttıldı. Kitle Marsilya en işlek caddelerinden Canebiere’de geçtiği sırada hep bir ağızdan “Katil Erdoğan” sloganı atması dikkat çekti. Bir saate yakın süren yürüyüşün ardından eylemciler mitingin yapılacağı Vieux-Port Meydanı’na giriş yaptı.

Miting bir dakikalık saygı duruşu ile başladı. Burada bir konuşma yapan Kürdistan ile Dayanışma Komitesi adına Annick Samouelian Türk devletinin Kürtlerin iradesine saygı göstermediğini söyledi.

Samouelian, seçilmiş Kürtlere dönük devletin sistematik saldırısı olduğunu, ama Kürt halkının demokrasi adına eşitlik adına seçtikleri iradenin arkasında olduğunu ve sahiplendiğini söyledi. Son olarak Fransız devletine de seslenen Samouelian, “Kürtlerin en doğal seçilme hakkına dönük bir saldırı var. Sizler sadece kınamakla kalıyorsunuz. Bu yetmez. Bunun karşısında tutum almak lazım” diye konuştu.

Güney Fransa Meclisleri adına ise Azad Şirnexi bir konuşma yaptı. Kürdistanlıların sonuna kadar direneceğini söyleyen Şirnax’i, onlar Rojava’nin intikamını almak için Kürt belediyelerini işgal ettiğini, bu işgal saldırılarına karşı Mazlum ve Kemal Pirler gibi direnmesi gerektiğini söyledi. Yapılan konuşmaların ardından miting “Biji Serok Apo” sloganıyla sona erdi.

LORIENT

Fransa’nın Lorient kentinde de belediye gaspları protesto edildi.

Lorient ve Vannes kentindeki Kürdistanlılar ve dostları saat 17:30’da Place Paul-Bert’de bir araya geldi. “Dün Hitler bugün Erdoğan” pankartıyla yürüyüşe geçen Kürdistanlılar ve dostları “Faşizmin Kayyum Siyasetini Yeneceğiz”, “Diktatör Erdoğan”, “Biji Serok Apo” sloganlarıyla Lorient kent merkezi Fnac mağazası önüne kadar yürüdü. Bildirilerin dağıtıldığı yürüyüşte, Brötonya Demokratik Birliği ve Fransız Komünist Partisi ile Özgürlükçü Komünistler Birliği ve HDP ve Kürt halkıyla dayanışma mesajları ve basın açıklamasıyla son buldu.

BORDEAUX

Fransa’nın Bordeaux kentinde de AKP/MHP’nin Amed, Van ve Mardin belediyelerini gasp etmesi protesto edildi.

Yüzlerce kişinin katılığı yürüyüş Place de la Bourse’da başladı. Victoire Meydanı’na kadar devam eden yürüyüş boyunca bildiriler dağıtıldı, bilgilendirme yapıldı. “Amed, Mardin ve Van yalnız değildir” sloganları atıldı.

Eylem daha sonra ise bir konuşma ile devam etti. Kürt siyasetçi Xeyri Karakoçan, Kürdistan’da yaşanan faşizmin Türk devletinin Rojava’da aldığı yenilginin acısı olduğunu söyledi.