Fransız komünistlerden Türkiye cezaevlerindeki ‘barbarlığa’ tepki

Fransa Komünist Partisi (PCF), Türk devleti tarafından cezaevinde rehin tutulan ve sağlık durumu giderek kötüleşen Kürt siyasetçi Aysel Tuğluk’un serbest bırakılması için Fransız hükümetini “cezaevlerindeki barbarlığa karşı” harekete geçmeye çağırdı.

PCF adına açıklamayı Ulusal Yürütme Komitesi üyesi ve Uluslararası Departman Başkanı Lydia Samarbakhsh yaptı.

Açıklamada, “Türk cezaevlerinde yeni bir insanlık dramı yaşanıyor. Diyarbakır Eski Milletvekili Aysel Tuğluk, endişe verici sağlık raporlarına rağmen acı verici koşullarda tutuluyor. Aralık 2016'da tutuklanan Aysel Tuğluk, hücresinde iğrenç koşullarda çürütülüyor. Artık demans hastalığı olduğu için tutukluluk koşulları, geri dönüşü olmayan zararlara neden oldu” denildi.

İçinde bulunduğu duruma rağmen Tuğluk’un “acımasız R.T.Erdoğan rejimi tarafından kilit altında tutulduğunu” belirten PCF, “Covid pandemisinin daha da kötüleştirdiği, bakımdan yoksun bırakılan, işkenceye, tecride maruz kalan 1.600 Kürt siyasi mahkum bu durumu paylaşıyor. Tutsaklar düzenli olarak parmaklıklar ardında ölüyor, diğerleri intihar ediyor ve serbest bırakılanlar genellikle salıverildikten sonraki günlerde ölüyor” diye ekledi.

Türkiye’nin “tüm uluslararası sözleşmeleri ihlal ettiği” ve “insan haklarını ayaklar altına aldığını” kaydeden PCF, “Bu vahşet ve zulüm çok uzun sürdü” vurgusunda bulundu.

Açıklamada son olarak şunlar ifade edildi: “Fransız Komünist Partisi (PCF), bu barbarlıktan en çok etkilenen Halkın Demokratik Partisi (HDP) ile dayanışma içinde olduğunu ifade ediyor. PCF, Milletvekili Aysel Tuğluk ve tüm siyasi tutsakların derhal serbest bırakılmasını istiyor. Türkiye'yi yöneten İslamcı-muhafazakar AKP'nin vahşetine yaptırım uygulamanın zamanı geldi. Fransa bu yönde kararlı bir şekilde hareket etmelidir.”