Havuzun İsviçre temsilcisi gözaltında

Yolsuzluk ve ajanlık başta olmak üzere ismi birçok olaya karışan Sabah Gazetesi İsviçre Temsilcisi Mehmet Çek, İsviçre polisi tarafından gözaltına alındı.

AKP’nin önde gelen birçok ismiyle yakın ilişkisi olan Sabah Gazetesi İsviçre Temsilcisi Mehmet Çek, İsviçre’nin Zürih kentinde kaldığı evde geçtiğimiz salı günü göz altına alındı. Evinde saatlerce arama yapan polis, Çek’e ait olan birçok elektronik malzemeye de el koydu.

Göz altındaki sorgu işlemleri devam eden Çek’in hangi gerekçeyle göz altına alındığına yönelik yetkililer bir açıklama yapılmadı. Edindiğimiz bilgilere göre ise Çek hem yolsuzluk hem de ajanlık faaliyetleri nedeniyle göz altına alındı.

Gazetecilik faaliyeti adı altında İsviçre’de AKP’nin resmi bir temsilcisi gibi çalışmalar yürüten Çek’in, ismi daha önce de birçok yolsuzluk faaliyetine karışmıştı. Suriye’deki Bayırbucak Türklerine yardım altında açılan sahte dernek isimleriyle İsviçre ve Avrupa’da para toplayan gruplarla birlikte çalıştığı iddia edilmişti.

Bern Türkiye Büyükelçiliği, Zürih Türkiye Başkonsolosluğu, AKP’nin Avrupa yapılandırması olan Avrupa Türkiye Demokratlar Birliği’nin (UETD) İsviçre Şubesi yetkilileri başta olmak üzere AKP’li birçok milletvekili ile yakın ilişkisi olan Çek’in ismi, Türk devleti adına İsviçre’de yapılan ajanlık faaliyetlerine de karışmıştı.

Çek, UETD İsviçre Şubesi Başkanı Murat Şahin’le birlikte 2016 yılında Zürih’te düzenlenen bir konferansa katılan Gazeteci Can Dündar’a yönelik saldırı girişimi içerisinde de yer almıştı. Bu saldırı girişiminden sonra Havuz Medyası tarafından günlerce övülen Çek’e, AKP Genel Merkezi ve Saray’ın kapıları da açılmıştı.