HDP’den AKYBYK’de diplomasi trafiği

HDP’den bir heyet Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi'nde (AKYBYK) bir dizi temasta bulundu.

HDP’nin Strasbourg’daki temsilcileri Fransa ve Almanya'da sürgünde yaşayan üç belediye eşbaşkanını AKYBYK delegeleri ile bir araya getirdi.

Görüşmelere ilkin görevleri gasp edilerek yerlerine kayyum atanan Ayhan Bilgen ve Adalet Fidan’ın katılması öngörülüyordu ancak her ikisinin de yurtdışı yasağı var.

Görevi gasp edilen Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Bedia Özgörkçe Ertan, Cizre Belediyesi Eşbaşkanı Leyla İmret ve eski belediye başkanı Veysel Keser görüşmelerde yer aldı.

HDP temsilcilerinden Fayik Yağız’ın öncülük ettiği görüşmelerde görevden alınan belediye eşbaşkanları, vekiller, tutuklamalar, sürgünler ve diğer hak ihlallerini konuştular.

HDP’li heyeti Sosyalist Grup Başkanı Karl-Heinz Lambert, Fransa’dan Ploeuc-l'Hermitage Belediye Başkanı ve Delegasyon Başkanı Thibaut Guignard ve Angers Belediye Başkan Yardımcısı Benoit Pilet, Almanya’dan Greifswald Belediye Başkanı Stefan Fassbinder ve Baden-Württenberg Bölge Parlamentosu Üyesi Josef Frey, Alman heyetine öncülük eden Sabine Drees ile görüşmelerde bulundu.

Ayrıca İzleme Komitesi ve Hollandalı bir heyetle de görüşmeler gerçekleştirildi: İzleme Komitesi’nden görüşmeye katılanlar şöyle:

Avusturya’dan İzleme Komitesi Başkanı ve Puch bei Hallein Belediyesş Meclisi Üyesi Gudrun Mosler-Toernstroem, Almanya’dan Yerel Yönetimler Odası Başkanı ve Sindelfingen Belediye Başkanı Bernd Voehringer, Slovenya’dan Kocevje Belediye Başkanı Vladimir Prebilic ve Kuzey İrlanda Meclis üyesi Stewart Dickson.

Hollandalı heyet: Middelburg Belediye Başkanı ve Heyet Başkanı Harald Bergmann; Ouderkerk aan de Amstel Belediye Meclisi Üyesi Alexander Boomgaars ve Gelderland Eyaleti Bölge Bakanı Jan Markink.

Kayyımların baskıları ve yolsuzluklarını da anlatan HDP’li heyet, belediyelerin AKP’yi finanse etmek için kullanıldığına işaret etti.

HDP’liler görüştükleri tüm seçilmişlere HDP’nin sesini duymalarını ve Avrupa Konseyi kurumlarında gündeme getirmelerini istedi.