HDP’den ‘demokrasi güçleri desteklesin’ diplomasisi

Almanya’ya üst düzeyde üç günlük ziyaret planlayan HDP ilk günde başta hükümet partisi CDU olmak üzere Federal Meclis’te birçok görüşme yaptı.

Halkların Demokrasi Partisi (HDP) 2016’dan beri ilk defa genel başkan düzeyinde başkent Berlin’e kapsamlı bir ziyaretin startını verdi. Eş Başkan Sezai Temelli’nin başkanlığındaki heyette HDP milletvekilleri Mithat Sancar ve Feleknaz Uca ile Almanya HDP Temsilciliği Eş Sözcüleri Leyla İmret ve Sinan Önal yer aldı.

Bugün başlayan ve Çarşamba gününe kadar sürecek ziyarette HDP heyeti, Berlin yönetiminin Ankara rejimi arasında yeni bir dönemin başladığına dair açıklamaların yapıldığı bir süreçte, önemli bir diplomasi atağında bulundu. HDP heyeti öncelikli olarak ırkçı parti Almanya İçin Alternatif (AfD) dışında bütün siyasi partilerle bir araya gelerek hem Türkiye’de tek adam rejimine dönüşen yönetime, hem de Almanya’da yaşayan göçmenlerin sorunlarına dikkat çekti.

Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 28 Eylül’de Berlin’e başlatacağı iki günlük ziyaret öncesine denk gelen HDP dün başta federal hükümetin büyük ortağı Hıristiyan Demokrat Birliği (CDU) olmak üzere Federal Meclis’te yaptığı görüşmelerde önemli çağrılarda bulundu.

CDU: TÜRKİYE’DE DEMOKRATİKLEŞME SÜRECİ BAŞLATILMALI

Görüşmelerde HDP heyeti Türkiye'deki güncel siyasal ve ekonomik gelişmeler, başta İdlib olmak üzere Suriye'de yaşanan kriz, Avrupa'yı doğrudan etkileyen mülteci sorunu, Türkiye-Almanya ve Türkiye-Avrupa Birliği ilişkileri gibi konularda görüşlerini dile getirdi.

HDP heyeti ilk olarak CDU/CSU Grup Başkanlığı adına parlamenter Dr. Andreas Nick ile bir araya geldi. Aynı zamanda Türkiye uzmanı olan AKPM Genel Başkanı Yardımcısı Dr. Nick ile yapılan görüşmede ciddi bir ekonomik kriz yaşayan Türkiye’ye mali yardımın demokratikleşme temelinde yapılması çağrısı yapıldı.

Türkiye’deki gelişmeleri ya demokratikleşme sürecinin başlatılması gerektiği konusunda görüş dile getiren CDU’lu parlamenter Dr. Nick, federal hükümetin de demokratikleşmeyi teşvik edecek şekilde AKP iktidarıyla temas ve dostluk kurması gerektiğini düşündüklerini ifade ettiği öğrenildi.

HDP heyeti daha sonra muhalefet partilerinin temsilcileriyle biraya geldi. Heyet sırasıyla Yeşiller Dış İlişkiler Çalışma Grubu ve Meclis Grubu Eş Başkanları Katrin Göring-Eckardt ve Dr. Anton Hofreiter, FDP Meclis Grubu Başkan Yardımcısı ve aynı zamanda Dış İlişkiler Sorumlusu Alexander Graf Lambsdorff, Sol Parti Meclis Grubu Eş Başkanları Sahra Wagenknecht ve Dietmar Bartsch başta olmak üzere partinin tüm Meclis Grubu ile görüşmeler gerçekleştirdi.

MUHALEFET PARTİLERİNDEN ÇÖZÜME DESTEK!

ANF’nin aldığı bilgilere göre basına kapılı yapılan görüşmelerde Türkiye ve Kuzey Kürdistan’daki gelişmelerin yanı sıra Rojava Kürdistanı ile Ortadoğu’daki gelişmeler de gündeme geldi. Alman muhalefet partilerinin Suriye ve bölgedeki sorunların ancak Kürtlerin demokratik haklarının tanınması ve Kürt halkına bir statü verilmesiyle sağlanması gerektiği konusunda görüş belirttiği öğrenildi.

HDP heyeti akşam saatlerinde ise Heinrich-Böll Vakfı’ndan çeşitli Türkiye uzmanlarıyla da görüştü. Buradaki görüşmelerde ise Türkiye’nin demokratikleşmesin nasıl sağlanacağına ilişkin görüş alış-verişinde bulunduğu öğrenildi.

‘KÜRDİSTAN’DAKİ YANGINLAR EŞ ZAMANLI ÇIKARTILDI’

HDP heyeti ayrıca Federal Meclis önünde Dersim’deki yangınlara dikkat çekmek için yapılan gösteriye de katılarak destek verdi. HDP Eş Başkan Sezai Temelli burada yaptığı konuşmada eylemcilere destek vererek, doğa katliamlarına dikkat çekerek “Dersim’in yanmasını istediler” diye konuştu.

Dersim’in günlerce yakılıp yıkılmasına rağmen partilerinin ısrarlarına rağmen hiçbir devlet gücünün yangınlara müdahale etmediğini hatırlatan Temelli “Sadece Dersim’de değil, Kulp’ta, Lice’de ve İdil’de eş zamanlı yangınlar çıkartıldı, çıkartılmaya da devam ediliyor. Bunun hangi boyutta olduğunu çok iyi biliyoruz. Kendisin güvenlikçi zihniyete teslim etmiş bu zihniyet, bu iktidar ormanlarımızı yakmaya, insanlarımız katletmeye devam ediyor. Bu bir savaş aklıdır, bize düşün de barış mücadelesini yükseltmektir” diye konuştu.

HDP heyetinin yarın Federal Meclis yakınlarında bulunan Federal Basın Konferansı’nda basın toplantısı düzenleyerek temaslarına ilişkin ayrıntılı bir açıklama yapması bekleniyor.