Heyva Sor: Herkes sınırdaki göçmenler için ayağa kalkmalı

Heyva Sor a Kurdistanê, Belarus-Polonya sınırında insanlık dramı yaşandığını belirterek, "Herkes sınırdaki göçmenler için ayağa kalkmalı" dedi.

Yardım kurumu Heyva Sor a Kurdistanê, Polonya-Belarus arasındaki sınırda mahsur kalan ve geçişlerine izin verilmeyen çoğunluğu Kürt olan binlerce göçmenin durumuyla ilgili kamuoyuna bir açıklama yaptı.

 
Açıklamada, "Belarus-Polonya sınırında bir insanlık dramı yaşanmaktadır. Büyük bir bölümünü Kürtlerin oluşturduğu binlerce göçmen Belarus-Polonya sınırı arasında adeta ölüme terk edilmiş durumdadır. Bir hafta içinde basına yansıyan bilgilere göre 20’den fazla Kürt göçmenin açlıktan ve aşırı soğuktan hayatını kaybettiği bildiriliyor. Çok sayıda kadın ve çocuğun içinde olduğu göçmenlerin, iki sınır arasına sıkıştırılıp adeta ölüme terk edilmiş durumdadır" denildi.

'İNSANLIĞI SAHİPLENELİM'

Açıklamada şu ifadelere de yer verildi:
"Yardım kurumumuz Heyva Sor a Kurdistanê birlikte çalıştığı Avrupa'daki diğer Kürt yardım kurumlarıyla beraber, bu göçmenlere insani yardım ulaştırma kararı almış ve yaklaşık bir haftadır Polonya Konsolosluğu başta olmak üzere çeşitli kurumlara yaptığı başvurular ve girişimlerle yardım ulaştırmak için bir yol bulmaya çabalamaktadır. Polonya devleti göçmenlerin bulunduğu bölgeyi askeri bölge ilan ederek her türlü giriş ve çıkışı engellediği için bugüne kadar girişimlerimiz henüz bir sonuç vermemiştir. Bu konudaki girişimlerimiz devam etmektedir.

Avrupa ülkelerindeki tüm insan hakları kuruluşları, insani yardım kuruluşları başta olmak vicdan sahibi herkes bu insanlık dramı karşısında ayağa kalkmalıdırlar. Göçmenleri sahiplenmek, insanlığı sahiplenmek olacaktır.

Başta, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği olmak üzere, bütün Avrupa ülkelerinin sorumluluğunu yerine getirerek, Cenevre Sözleşmesinde mültecilere verilen hakları uygulamasını talep ediyoruz. Öncelikle açlık ve soğukla mücadele eden göçmenler için bir insani koridorun açılarak bu göçmenlerin asgari insani koşulların sağlandığı bir ortama kavuşturulması çağrısını yapıyoruz."