Kayyum işgaline karşı 'Avrupa Demokrasi Platformu' 

Berlin'de kayyum işgaline karşı bir araya gelen kurumlar, 'Avrupa Demokrasi Platformu' adıyla harekete geçeceklerini ve eylem takvimlerini açıkladı.

Avrupa’daki demokratik kurumlar, 22 Ağustos Perşembe günü Berlin’de bir toplantı yaparak, kayyum işgaline karşı ortak mücadele kararı aldı.

KATILIMCI KURUMLAR

Toplantıya şu kurum ve isimler katıldı: "AvEG-Kon, ADHK, AGEB, ATİK, ESU (Avrupa Süryaniler Birliği ), DİDF, SYKP, KCDK-E, TJKE, Yeşil Sol Parti, Kürdistan Komünist Partisi, HDP Almanya, HDK Berlin, Berlin Brandenburg Kürt Cemaati, Dersim Özgürlük İnisiyatifi, Partiya Komünista Kurdistan (KKP), MSD, Die Linke Berlin, Die Linke Friedrichshain/Kreuzberg temsilcilerinin yanı sıra HDP’nin sürgündeki milletvekilleri Sibel Yiğitalp, Faysal Sarıyıldız, Varto önceki dönem Belediye Başkanı Hüseyin Güneşer, eski Ağrı belediye başkanı Hüseyin Yılmaz, Almanya Sol Parti Berlin Eyalet Milletvekili Hakan Taş."
Toplantıya mazeret bildirerek katılamayan AABF, Nor Zartonk, ASM, FIDF, Yaşanacak Dünya, Avrupa Karadenizliler İnisiyatifi ve Çerkesler İnisiyatifi, Dersim Insa Kogresi, FMG,  alınacak kararlar doğrultusunda hareket edeceklerini bildirdi.
Kayyum saldırısına karşı yürütülecek çalışma 'Avrupa Demokrasi Platformu' ismiyle yürütülecek.

EYLEM-ETKİNLİK TAKİMİ

Toplantıda alınan bazı eylem-etkinlik kararları da şöyle:
"24 Ağustos’ta KCDK-E’nin planladığı kayyumları protesto eylemleri tüm yerel alanlarda Demokasi Platformu adina ortaklaştırılacaktır.
24 Ağustos’ta Dresden’de yapılacak olan antifaşist gösterinin organizasyonu ile iletişime geçilecek ve konuşma alınabilirse, kayyum saldırısı teşhir edilecektir.
Şu anda yürütülen DarbeyeKarşıDireniş hashtag eylemi sahiplenilecek ve tüm katılımcılar tarafından yaygınlaştırılacaktır.
27 Ağustos Salı günü uluslararası kamuoyuna yönelik farklı dillerde bir hashtag eylemi yapılacaktır. 
Her hafta Çarşamba günü farklı kurum veya politikacıları hedefleyen hashtag eylemi yapılacaktır. Bu kurum veya kişilerin sayfalarına yoğun bir şekilde talepler iletilecektir. 
26-27-28 Ağustos tarihlerinde merkezi yerlerde çadır eylemleri yapılacaktır. Çadırlar Amed, Mardin ve Van’ı tanıtan içerikte olacaktır.
29 Ağustos'ta alanlarda belediyelerin etrafında ve uygun olan yerlerde Parlemento etrafında zincir eylemleri yapılması. Yerel alanlarda platform bileşenleri bir araya gelerek kendi özgünlüklerine göre planlayacaktır.
HDP’nin farklı dillerde çıkan bildirisi eylemlerde dağıtılacaktır.
27 ve 28 Ağustos tarihlerinde her alanda belediyelerle, STÖ, sendikalar ve şahsiyetlerle görüşmeler yapılacak ve kayyumlara karşı açıklama yapmaları istenecektir.
1 Eylül’de bütün ülkelerdeki eylemlere faşizmi ve kayyum saldırısını teşhir eden görsellerle katılım sağlanacaktır.
Avrupa Komisyonu (AK) önünde Strasbourg’da 4-5-6 Eylül tarihlerinde 2 günlük oturma eylemi yapılacaktır. Parlamento programı öğrenilerek tarihler netleştirilecektir. Bu eyleme sürgündeki vekiller, belediye başkanları ve kurum temsilcileri katılacaktır. Eylem esnasında heyetler oluşacak ve AK’daki mercilerle görüşmeler yapacaktır. Başlangıcı bir basın açıklaması ile olacaktır.
TJK-E’nin 7 Eylül'de başlatacağı kampanyanın ortaklaştırılması için kadın örgütleriyle görüşmeler yapılacaktır.
Eylül’ün ikinci haftasında Kürtçe ve Türkçe ayrı ayrı TV programları yapılacaktır.
Kürdistan’da yapılacak 1 Eylül eylemlerine güçlü bir heyet gönderilmesi için her kurum kendi ilişkileriyle görüşecektir. Heyetin koordinasyonu HDP Almanya üzerinden yapılacaktır.
Avrupa Parlamentosu ve ülke parlamentolarındaki siyasetçilerden oluşacak bir heyetin Amed, Van ve Mardin belediye başkanlarını ziyaret etmesinin sağlanması (1 Eylül heyetinden ayrı bir heyet).
Demokrasi Platformu’nun yerel alanlarda da kurulması. Londra, İsviçre gibi kimi alanlarda oluşmuş olan Demokratik Güç Birliği gibi platformlar, alanlarında çalışmalarını sürdüreceklerdir.
14 Eylül’de Hollanda’da Avrupa çapında kayyumlara karşı merkezi bir miting Demokrasi Platformu adına ortak yapılacaktır. Alanlardan tutulmuş olan otobüslerle yürüyüş ve mitinge katılım sağlanacaktır. 
Bunun için 26 Ağustos’ta saat 18.00 de Den-Haag`da  KCDK-E’ye bağlı dernekte toplantı yapılacaktır.
Kurumlar arası ilişkinin sağlanması ve çalışmaların koordine edilmesi için geçici olarak bir sonraki toplantıya kadar görev yapacak olan 3 kişilik bir sekretarya oluşturuldu. Sekretaryada Yüksel Koç, Sibel Yiğitalp ve Baki Selçuk yer alacaklardır.