KCDK-E: Şengal’in özerklik statüsü tanınmalı

KCDK-E, Êzidîlere yönelik 3 Ağustos 2014’te Şengal’de DAİŞ çetelerinin soykırım düzenlediği saldırıları “insanlık jenosidi” olarak tanımladı ve Êzidîlere statü tanınmasını istedi.

Şengal’e yönelik soykırım saldırılarının dördüncü yıldönümü dolayısıyla bir açıklamada bulunan KCDK-E Eş Başkanlık Divanı, “Diktatör Erdoğan’ının başını çektiği Türk devletin ve bölgedeki gerici güçlerin geliştirip büyüttüğü Barbar DAİŞ çeteleri Şengal’e 3 ağustos 2014’te saldırarak katliam ve jenosit gerçekleştirdi” dedi.

Açıklamada, “Êzidî Kürtlere karşı işlenen bu jenosit 21. yüzyılın en büyük ayıbı olarak tarihe geçti. Tüm dünyanın gözleri önünde Şengal’de gerçekleştirilen bu trajediye bölgesel KDP yönetiminin göz yumması ve dünyanın sessizce izlemesi DAİŞ çetelerin saldırılarına zemin sunmuştur” ifadeleri dikkat çekti.

Soykırım saldırılarında kaçırılan, katledilen ve köle pazarlarında satılan Êzidîleri hatırlatan KCDK-E, “Halkımıza yaşatılan bu dram insanlığın gözü önünde yaşanmasına rağmen halende dünya tarafından suskunlukla karşılanmaktadır” dedi.

Katliam karşısında Êzidî halkını korumak için HPG, YJA STAR; YPG, YPJ güçleri büyük özveri ve fedakârlıkla, Êzidî halkını savunduğunu belirten KCDK-E, “Bu büyük kahramanlık binlerce Êzidî Kürdün hayatını kurtardı” diye belirtti.

Bir daha katliam yaşanmaması için YPŞ ve YJŞ’nin öz savunma güçleri olarak kurulduğunu da ifade eden KCDK-E, Êzidîlerin yeni katliam ve saldırılar karşısında kendi özyönetim sistemini inşa ettiklerine vurgu yaptı.

“Şengal’de tehlike hala bitmiş değildir” diyen KCDK-E, “Türk sömürgeciliği DAİŞ’i aratmayan tehdit ve saldırılarına devam etmektedir. Erdoğan diktatörü Güney Kürdistan’ı işgal etme emeli üzerinden DAİŞ’in başaramadığını gerçekleştirmek niyetindedir” ifadelerini kullandı.

Açıklamada devamla şu ifadelere yer verildi: “Tüm dünya kamuoyu önünde gerçekleştirilen yüzyılın utancını kınıyoruz. Başta BM olmak üzere tüm insanlık bu jenosidi tanımalı ve gerekli tavrı almalıdır. Êzidîlerin, kutsal yerleşim yeri olan Şengal’in statüsü tanınmalıdır. Şengal halkının kendilerini korumak için oluşturdukları öz savunma ve özyönetim iradesi kabul edilmelidir.

KCDK-E olarak 3 Ağustos 2014’te gerçekleştirilen bu jenoside karşı halkımızı kararlılıkla sahiplenmeye çağırıyoruz. Şengal’de halkımıza yapılan bu barbar katliamı ve jenosidi kınıyoruz. Şengal’i daha çok sahiplenmek için eylem ve etkinlikleri yükseltmeye çağırıyoruz. Şengal öz yönetimini sahiplenmek ve geliştirmek tüm Kürtlerin onur görevidir.

KCDK-E , TJK-E ve Êzidî kurumları olarak Avrupa, Japonya, Kanada ve Avustralya’daki tüm kurumlarımızı, halkımızı, ‘ben insanım’ diyen herkesi 3 Ağustos saat 18.00’de şehir merkezlerinde gerçekleştireceğimiz Şengal katliamı kınama ve şehitleri anma etkinliklerine katılmaya çağırıyoruz.”